Диана Ковачева: ВСС да направи анализ на практиките, пораждащи корупция

  • 20 февруари 2012 18:12

  • 662
  • 0
Диана Ковачева: ВСС да направи анализ на практиките, пораждащи корупция
©

Една от основните насоки в следващите четири месеца до юли е свързана с работата на Висшия съдебен съвет.

Това каза министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент на пресконференция по повод работата, свързана с доклада на Европейската комисия.

"Проведох няколко поредни срещи с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), включително и с две от комисиите, които са специално посочени в доклада – Комисията за атестациите и Комисията за етика и борба с корупцията", поясни Ковачева.
"Срещите ги проведох, за да може те самите да включат и да припознаят конкретни мерки в графика с мерки, който ще бъде приет от Министерски съвет във връзка с доклада, уточни още тя.

"Очаквам ВСС да направи сериозен анализ на практиките, които пораждат корупция в съдебната система", допълни Ковачева. Тя посочи, че подобен анализ ще бъде много полезен.

"Очаквам той да бъде готов през април. От ВСС очаквам те да направят и преоценка на стратегията за борба с корупцията, която е от 2006 г., след това е актуализирана през 2009 г., за да се види кои мерки са изпълнени и кои не са. И в края на април ние да имаме една ясна картина на това, което се случва по отношение на противодействие на корупцията в съдебната система", допълни правосъдният министър.

"Помолила съм и съм получила съгласието на всички членове на ВСС тези данни да бъдат представени през май на конференция. По отношение на Комисията за предложение и атестиране, която ще участва в, започващата през месец март, работна група към Министерство на правосъдието за промени в Закона за съдебната власт и те са поели ангажимент протоколите и дневния ред да бъдат публични, което е стъпка напред. Ще бъде подобрен и механизмът за работа с гражданските организации и за консултиране с тях",  каза още Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Последвайте канала на

Десислава Станева
662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини