Задържаха под стража македонец, издирван в родината му

  • 20 август 2018 16:35

  • 1272
  • 0
Задържаха под стража македонец, издирван в родината му
© Булфото (Архив)

Окръжният съд във Варна задържа под стража македонски гражданин, издирван от властите в родината му.

Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на македонския гражданин Александър К. на властите в Македония, където да изтърпи 1 година „лишаване от свобода“. ВОС определи временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 40 дни, до приключване на производството му по екстрадиция.

Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Република Македония въз основа на европейска заповед за арест, издадена на 25 февруари 2016 г. от Първоинстанционния съд в Куманово.

Мъжът е бил задържан на Летище – Варна на 17 август тази година, като в България е бил на почивка със семейството си. Според съдържанието на Европейската заповед за арест, причина за издирването на 40-годишния мъж е неплащане на издръжка на непълнолетната му дъщеря. Присъденото му наказание е 1г. лишаване от свобода, което трябва да изтърпи ефективно.

Днес съдът като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Александър К. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест.

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на кипърските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.

Веселина Спасова
1272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини