Диана Ковачева: Членовете на ВСС трябва да са безупречни професионалисти

  • 06 януари 2012 10:52

  • 1337
  • 1
Диана Ковачева: Членовете на ВСС трябва да са безупречни професионалисти
©

Министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент проведе среща с представители на 12 неправителствени организации, с което постави началото на широка дискусия за нуждите от пакет промени, свързани с повишаване публичността, прозрачността и почтеността при процедурите за номиниране и избор на членове на ВСС и ясни критерии за избор за назначения и кариерно развитие в съдебната система.

В срещата участваха заместник-председателят на Народното събрание г-н Анастас Анастасов и г-жа Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., началник на кабинета на министър-председателя на България.

Поканата за дискусията е в отговор на писмата от неправителствени организации във връзка с проведения избор на инспектори към Инспектората на ВСС и в нея взеха участие представители на Съюза на съдиите в България, Институт „Отворено общество", Български хелзинкски комитет, Български институт за правни инициативи, Център за либерални стратегии, Център за изследване на демокрацията, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Програма Достъп до информация, Институт за развитие на публичната среда, Фондация за развитие на правосъдието, Фондация Риск Монитор, Мрежа за гражданско наблюдение на съда център на НПО-Разград.

„Проведеният избор на инспектори и реакцията на гражданското общество дава конкретен повод да се обсъжда приемането на ясни правила за номиниране и избор на членове на ВСС, тъй като това е следващата процедура, която ще бъде проведена през 2012 г.", заяви по време на срещата министър Ковачева.

„Тези правила следва да бъдат подложени на широка обществена дискусия и да отговарят на принципите за почтеност, публичност и прозрачност. По този начин ще се гарантира изборът на доказани професионалисти с безупречна репутация за членове на ВСС", допълни министър Ковачева.

В дух на конструктивност бе поет ангажимент от страна на неправителствените организации до края на януари да предложат проект на ЗИД на ЗСВ, който ще бъде широко обсъждан.

Участниците в срещата се съгласиха, че е важно да бъде взета предвид експертизата на професионални и неправителствени организации по тези теми. Обсъдени бяха и други възможности за повишаване прозрачността и публичността във функционирането на ВСС и неговите комисии.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1337 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.01.08 | 11:29

1
Крайно време е съдийте да станете ЧЕСТНИ !!!

Добави коментар

Водещи новини