Изслушаха тримата кандидати за шеф на СРС

  • 31 януари 2017 12:32

  • 2483
  • 0
Изслушаха тримата кандидати за шеф на СРС
© Булфото (Архив)

Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да изслуша тримата магистрати, предложени за изпълняващ функцията административен ръководител – председател на Софийския районен съд (СРС). Това съобщиха от ВСС.

Албена Марчева Ботева и Борис Константинов Динев са съдии в СРС, а съдия Стефан Емилов Милев е председател на 34 състав в Наказателното отделение на Софийски градски съд (СГС).

Предложенията за съдия Ботева и съдия Динев са направени от председателя на СГС чрез Комисията по атестирането и конкурсите към Колегията, а предложението за съдия Милев – от осем членове на ВСС – Димитър Узунов, Светла Петкова, Даниела Костова, Мария Кузманова, Галя Георгиева, Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски, Каролина Неделчева и Милка Итова.

В писмо до Съдийската колегия председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов информира, че във връзка с проведено на 26.01.2017 г. Общо събрание на съдиите в СРС и направените на него гласувания са предложени двама кандидати, поради факта, че за съдия Ботева са гласували 69 магистрати с право на глас, 31 въздържали се и 10 против, а за съдия Динев – 59 съдии, 43 въздържали се и 38 – против от присъстващите 115 съдии. В писмото е посочено, че предвид броя на присъствалите на Общото събрание съдии с право на глас и резултатите от гласуването за двамата предложени, не може да бъде установено кой реално от тях е получил повече положителни гласове. Председателят на СГС предлага на Съдийската колегия да гласува двамата, излъчени от Общото събрание кандидати, съобразно поредността на резултатите от проведеното Общо събрание.

В предложението на членовете на ВСС се посочва емблематичен случай, в който по предложение на председателя на ВКС с решение по Протокол № 9/26.02.2015 г. за и. ф. функциите председател на СГС в подобна кризисна ситуация е определен съдия от по-горен съд, а именно съдия Владимир Йорданов от ВКС. Посочено е, че същият като магистрат от по-горна инстанция и с безспорния си опит като съдия, наложил се с авторитет, е успял в рамките на времето до избора на административен ръководител на СГС да овладее ситуацията с помощта на съдии от този орган на съдебната власт и при приключване на изпълнението на задачата му е награден от ВСС с почетна грамота за работата.

Членовете на ВСС се позовават на идентичността на посочената ситуация, предлагат прилагане на установената положителна практика и предлагат кандидат от по-висшестоящ съд, с авторитет и опит като магистрат, обучител в НИП и занимаващ се с научна дейност.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини