Диана Ковачева: Бизнесът трябва да ни съдейства при борбата с корупцията

  • 07 декември 2011 08:13

  • 978
  • 2
Диана Ковачева: Бизнесът трябва да ни съдейства при борбата с корупцията
©

Очаквам, че в следващия доклад на ЕК ще бъдат взети под внимание мерките, които предприемаме за реформи и подобряване на съдебната система.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Тя посочи, че индексът за корупция, според който България е най-корумпираната държава в ЕС, се базира на вижданията на бизнеса. "Ако погледнете класацията на държавите, при всички има по-лоши резултати в борбата с подкупите, защото е променена методиката, но фактът, че ни сочат като най-корумпирани, е тревожен и трябва да положим много усилия това да се промени. Самият бизнес трябва да се включи активно в противодействието на корупцията, за да създадем една обща система на почтеност в страната ни", каза Ковачева.

Според нея, е много важно БОРКОР да започне да работи, защото анализаторската функция на службата е от голямо значение. По думите на правосъдния министър, при противодействието на корупцията е много важен моментът, в който се оценява ефектът от корупцията, а това е ролята на БОРКОР.

"До няколко седмици "Прозрачност без граници" ще излезе с доклад за изборните нарушения, в който ще има и препоръки за по-успешно провеждане на бъдещ вот. Организационните нарушения намаляха между двата тура заради проведената разяснителна кампания, затова е важно да се наблегне на професионализирането на изборната администрация, защото на този вот тя не можа да поеме тежестта на изборите "2 в 1", каза още Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

"Всички са наясно, че са нужни промени във Висшия съдебен съвет, но стъпките трябва да са последователни. Ролята на правосъдния министър не е да казва какви точно трябва да бъдат мерките за промяна, но времето за дискусия е назряло", посочи Ковачева.

Тя заяви, че законът за конфискация на незаконно придобито имущество ще стане факт, но трябва да се изработи нов законопроект, защото старият беше отхвърлен от парламента.

 


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
978 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.12.13 | 10:43

2
Много раэкопчана блуза.
аз

2011.12.13 | 10:43

1
Абе ти остави блузата,то това да и е косура с мед да го намажеш.Не слушаш ли,че като си отвори устата от там излизат едни...... Миков и каза да мисли като приказва,ама....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини