Прокуратурата нищи финансирането на "България без цензура"

  • 10 август 2016 16:58

  • 3047
  • 4
Прокуратурата нищи финансирането на "България без цензура"
©

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за финансирането на партията на Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва "България без цензура", както и за събраните от нея дарения по време на изборите за евродепутати. Това става ясно от отговор на зам. градския прокурор на София Николай Русинов на запитване на вестник "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Срещу партията бяха образувани две проверки – за произхода на средствата, с които е финансирана, по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков и покрай изборите за евродепутати, когато по bTV и Нова телевизия се появиха репортажи за хора, които са били включени в списъците с дарители на партията, без да знаят за това. От прокуратурата отказват да дадат информация за кое престъпление се води разследването, нито коя структура в обвинението го наблюдава. Не става ясно и поради каква причина досъдебното производство продължава вече втора година.

В края на февруари 2014 г. активисти на "Протестна мрежа" внесоха сигнал за организирана престъпна група, членове на която са Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва. Сигналът беше по няколко направления – за разминаване между декларираното и фактическото имотно състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски, за големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ. Беше засегнат въпросът с парите на ББЦ.

Според активистите разходите на движението на Бареков значително надвишават първоначално публично декларираното от бившия тв водещ, че финансира кампанията с "лични средства", надвишил е законовия максимум за дарение от 10 хил. лв. от физическо лице, а общо коалицията от партии около нея на изборите за Европейски парламент е надвишила законоустановения таван от 2 млн. лв. при провеждане на кампанията.

Втората проверка е образувана по повод репортажи, излъчени по bTV и "Нова телевизия", които показват, че хора, чиито имена са били включени като дарители в партията, не знаят за това. Около изборите за евродепутати партията на Бареков успя да набере най-много средства от дарения – близо 1.2 млн. лв. от около 500 души. Втората партия, получила най-много дарения – АБВ, набра около 200 хил. лв. от същия брой хора. По голямата част от средствата за ББЦ са дошли от крупни дарители, внесли по 10 хил. лв., което значително се различава от картината при останалите партии, регистрирали много, но малки дарения. От 500-те дарители 364 са дали сума над минималната работна заплата, произхода на която в този случай трябва да бъде доказан. В Сметната палата обаче бяха качени едва половината от декларациите, от които се виждаше, че по-голямата част от тях са съставени със сходен почерк, а в някои случаи информацията впоследствие е дописвана.

На проведените през май 2014 г. избори за Европейски парламент коалицията ББЦ спечели 2 мандата.

През март 2014 г. пък сайтът Vevesti.bg съобщи, че лидерът на ББЦ живее в луксозна къща в квартал "Драгалевци" на стойност 1 млн. лв. Имотът беше собственост на фирмата "Инвестиция БГ", която по документ беше собственост на PR-а на Бареков Иванка Неделчев и на члена на контролния съвет на партията Магдалена Христова. Те отдаваха под наем жилището на Бареков за 1000 евро на месец.

През януари 2015 г. въпросната къща беше запорирана след ревизия в НАП, която констатира, че единствената дейност на "Инвестиция БГ" е "закупуване на луксозен жилищен имот и отдаването му под наем на физическо лице на ниска цена". От акта стана ясно, че покупката е финансирана със заем от една от фирмите, през която е била източвана КТБ. През есента на 2014 г. НАП състави акт на Бареков за 50 хил. лв., който впоследствие беше потвърден от съда на първа инстанция през февруари 2016 г. Проверката установи, че евродепутатът не е плащал данъци в периода 2008 – 2012 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
3047 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ВИЖТЕ ГОРЕ КАК ДОГАН ИБЕ КУРВАТА БОЙКО А ТОЙ ГЪЛТА

2016.08.17 | 16:27

4
КУРВИТЕ БАРЕКА И ТУРСКАТА ПАЧАВРА БОЙКО ФЕСА ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ НА ТУРЦИЯ-А ДОГАН ГИ ИБЕ
ВИЖТЕ ГОРЕ КАК ДОГАН ИБЕ КУРВАТА БОЙКО А ТОЙ ГЪЛТА

2016.08.17 | 16:27

3
КУРВИТЕ БАРЕКА И ТУРСКАТА ПАЧАВРА БОЙКО ФЕСА ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ НА ТУРЦИЯ-А ДОГАН ГИ ИБЕ
РАДКО-ПИРАТКОВ

2016.08.17 | 16:27

2
МЪПЕТА НА СНИМКАТА , ЗАЕДНО С ЧЕРВЕНИТЕ ГАДОВЕ И С ПАРИТЕ НА СВИНЧУГАТА , СПРЕТНАХА КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА ! РЕДНО Е ЧАЛГА-- ПАЛЯЧОТО ДА СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО, А ИМЕННО -- В ПАНДИЗА И ПРИЯТЕЛКА НА МАНГУНИТЕ !

2016.08.11 | 11:44

1
Нищи ? Или запищва ?

Добави коментар

Водещи новини