Дарик радио осъди Симеон Дянков

  • 25 ноември 2011 16:58

  • 10748
  • 14
Дарик радио осъди Симеон Дянков
©

Дарик радио спечели дело срещу министъра на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, след като ведомството отказа да предостави информацията към коя парламентарна група са заявили принадлежност независимите депутати, след като напуснаха партиите и коалициите, с които бяха избрани в парламента и как се пренасочва държавната субсидия, която следва избраникът.

Министър Дянков упорито отказваше да даде информация, защото засягала личните данни на депутатите. Отказа и писмено да я предостави по Закона за достъп до обществената информация.

Репортерът на Дарик радио Илия Вълков обжалва пред Софийския административен съд, който, след като я разгледа, разпореди на финансовото министерство да даде пълната информация.

Съображенията на финансовото министерство да откаже достъп до поисканата информация се състои в това, че "декларираната принадлежност на депутатите съдържа лични данни по смисъла на закона на личните данни".

Заради това в законоустановения срок Дарик радио подаде жалба в Софийския административен съд.

Делото беше подкрепено от Програма достъп до информацията и адвокат Александър Кашъмов. По време на заседанието, юрист консултът на финансовото министерство поиска и адвокатски хонорар, информират от медията.

"Безспорно информацията, която се иска, е обществена. Доводите, изложени в оспореното решение (макар и в по-голямата си част да са насочени към конституционни норми, нямащи нищо общо с предмета на исканата информация), че се касаело за лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, не се споделят от настоящия състав. Изрично в заявлението за достъп е посочено, че в случай, че се прецени, че са налице лични данни, да се заличат единните граждански номера на народните представители", се казва в решението на съда. Освен това в предоставените доказателства към делото - образци на декларациите, които подават народните представители до министъра на финансите, се вижда, че няма графи, които да съдържат лични данни на съответния декларатор, аргументира решението си съдията Владимир Николов.

Така съдът отменя отказа за достъп до информация, даден от Министерството на финансите. Решението на Софийския административен съд може да се обжалва от институцията в 14 дневен срок.

Докато се очакваше решението на Софийския административен съд, на 7 ноември Сметната палата излезе с доклад, в който стана известно, че ГЕРБ са получили малко над 1 млн. лв. допълнителна държавна субсидия заради независимите депутати, декларирали принадлежност към управляващата партия. Самите избраници излязоха и с декларация, в която подкрепиха правителството. Одитът беше възложен от Народното събрание след поредица парламентарни дискусии за това къде отиват парите на депутатите, напуснали или изключени от парламентарните групи.

Така независимите депутати Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Димитър Чукарски, Дарин Матов, Димитър Асенов, Тодор Великов, Касим Дал и Камен Петков са пренасочили държавната субсидия от Синята коалиция, РЗС, ДПС и БСП към управляващата партия ГЕРБ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10748 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
FM

2014.04.23 | 10:43

14
Да се спре държавната субсидия на партийте. Стига са цоцали без да вършат някаква работа.

2012.01.15 | 03:44

13
Браво, Дарик!!!

2011.11.27 | 06:12

2
''Сметната палата излезе с доклад, в който стана известно, че ГЕРБ са получили малко над 1 млн. лв. допълнителна държавна субсидия'' --- Кой ги дава тия пари и ЗАЩО ??? Алооо, нали сме в криза и трябва да затягаме коланите ?! Може ли по-голяма наглост от това ? Най-бедната държава си раздава на политиците милиони, докато хората мизерстват !!!
Az

2012.01.15 | 03:44

12
Герб са пример за лицемерие, полицейщина и корупция ! Имат потенциала да задминат дори тройната коалиция ! Електората и кадрите им са главно тъпоумни , лесноманипулируеми , поддаващи се на зомбираност вътрешнонеосъзнати радетели на принципите на марксизма и ленинизма в съвременните му форми, в условияте на суров капитализъм !
петков

2011.11.27 | 18:47

7
Като прибавиш 1 мил.лв за нови автомобили заложен в новия бюджет 2012, а Боко си купи уж по евтини джипове, които струват повече от S-класите.
plamenp59

2011.11.27 | 18:47

3
Една от причините да искат да гласуваме всички е свързана точно с броя гласове за дадена листа.За всеки глас повече, повече пари.Закона си е такъв.За това премиера натъртва постоянно че от партиите по хубаво нещо няма измислено.
Гого

2012.01.15 | 03:43

11
Герб ще се провалят на следващите избори както стана във Испания безработните предрешиха вота така и ще е при нас! Боко Тиквата само обещава досега нито корупцията нито улиците са без дупки или доходите да растат а само сметките и пенсионната възраст расте. Това е може би най лошото правителство от 1989г. насам показват само безпомощност.

2011.11.28 | 11:05

9
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло W W W . S P O R T N A M E D I C I N A . C O M

2011.11.28 | 11:06

10
Умри, бе, дрисък!
до Гого

2011.11.27 | 18:47

6
То винаги е най-лошото, ама и винаги след това идва ново, което да го опровергае. За съжаление.
алфист

2011.11.27 | 18:47

8
за мое голямо съжаление си прав всяко следващо обещава да поправи грешките на предишното,ама затъваме все повече поздрави и дано се оправим
anonimen

2011.11.27 | 18:47

5
6rexvanat naroda za onaq rabota, akosa nenormalni neka da glasyvat.natex parite nanas MADITE nek nie 4estito, 6tom smegi izbrali SRAM SRAM.......................................................................................................................................................................Dano bok ve nakaje mo6enici mrsni
Шемет

2011.11.27 | 18:47

4
"...и как се пренасочва държавната субсидия, която следва избраникЪТ(???)" Значи избраникът следва субсидията. където и да отиде тя? Моля, научете български, защото елементарни грешки подронват авторитета и омаловажават иначе нелоша новина.
anonimen

2011.11.26 | 18:17

1
atoq mo6enik dano gnie v adski mki projive.....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини