Съдят лекарка, причинила смърт на новородено

  • 21 април 2016 14:18

  • 3809
  • 1
Съдят лекарка, причинила смърт на новородено
©

Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу акушер-гинеколога Нина Байчева, обвинена, че при водене на раждане поради немарливост е причинила смъртта на новородено. Инцидентът е станал на 22 април миналата година в болницата в Тетевен.

В тежко състояние новороденото е било откарано по спешност в болница в Плевен, където е починало два дни по-късно, припомня БТА.

Обвинението срещу д-р Байчева е, че поради немарливост при водене на раждане на Наташка Габровска от село Глогово, област Ловеч, като дежурен акушер-гинеколог е нарушила Закона за здравето и правилата за добра медицинска практика, като вътрешно е въвела лекарствен продукт "Окситоцин" с голяма концентрация и форсирала въвеждането му на родилката. Според обвинителния акт не е проследила, не е разпознала и не е диагностицирала състоянието й. По непредпазливост е причинила смъртта на детето на Габровска.

"Нищо не се е променило. Болката е една и съща. Утре моето дете трябваше да направи една годинка. Аз не можах да му се порадвам. И вместо утре да се съберем, да празнуваме, аз ще отида на гроба му и ще запаля свещ - това, което към правила през последната една година. Страх ме е от забременяване. Лекарката е виновна, защото е допуснала серия от грешки и нарушения. Тя нямаше желание за работа. Не направи нищо, за да кажа, че поне опита. Каза ми: Глупачка така, ти си умори детето, то е мъртво заради теб. Има доказателства, че е виновна", заяви пред съда майката на починалото новородено.

Наташка Габровска каза още, че е направила опит за самоубийство след инцидента и все още се намира в психологически шок. Тя иска справедливост, защото има и други пострадали.

По време на днешното заседание в съда се разпитват свидетели и вещи лица. Родителите на починалото новородено внесоха частичен граждански иск за 20 хиляди лева срещу лекарката. Д-р Нина Байчева отказа да коментира случилото се и обвиненията срещу нея и заяви, че ще говори след като приключат всички разпити.

Мая Йорданова
3809 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
saso

2016.06.14 | 23:33

1
dano ja osadjat taja idiotka da ybie dete

Добави коментар

Водещи новини