Антон Станков: Президентът да носи отговорност за "тримата големи" в съдебната система

  • 23 септември 2015 18:05

  • 1665
  • 0
Антон Станков: Президентът да носи отговорност за "тримата големи" в съдебната система
©

Приетите днес конституционни промени не решават кой знае какви проблеми на съдебната власт. Правим поредната имитация на реформи. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър на правосъдието Антон Станков.

По думите му ускореното приемане на промените се прави с оглед на това, че предстои нов доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и наблюдение. С тези промени се постигат и вътрешнополитически цели. Мнозина ще се окичат със значката "ние направихме промени в Конституцията", коментира Станков.

Според него разделянето на ВСС на две колегии - прокурорска и съдийска, означава капсулиране на системите. Винаги, когато се търси отговорност, трябва да има един независим фактор в търсенето на отговорност, а с настоящите промени няма никакви гаранции за това. Това механично разделяне на две не ми харесва, заяви бившият правосъден министър.

За мен ключовият проблем е в "трите глави" на съдебната система – председателят на ВКС, председателят на ВАС и главният прокурор. Президентът назначава и уволнява т. нар. тримата големи, но няма процедура, с която той обявява мотивите си за това. Един закон за президента би могъл да регламентира това. Ако тези отношения бъдат регламентирани със закон, може да се търси отговорност за това какво се случва по върховете на съдебната система, каза още Антон Станков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1665 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини