Цацаров: ДАНС защити националната сигурност, не е спяща клетка

  • 01 декември 2014 18:35

  • 2956
  • 4
Цацаров: ДАНС защити националната сигурност, не е спяща клетка
©

Благодаря на колегите, които участваха в антитерористичната операция в Пазарджик. Одобрявам я. Прокурорите и агентите, които работиха ме убедиха, че акцията е трябвало да бъде изтеглена. Информация за нея изтече по технически причини, но не и подробности, които да възпрепятстват делото. Това каза главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в в предаването "Още от деня" по БНТ.

Главният прокурор отказа да коментира материали по делото. Извършените от нас действия не са насочени срещу етническа група. Тук става дума за престъпления и сме реагирали по начин, който е национално отговорен. ДАНС брани националната сигурност и не е спяща клетка, увери Цацаеров.

Главният прокурор нарече акцията „реакция по национално отговорен начин” и не прие определението „пи ар акция”, както и определянето на ДАНС като „единствената спяща клетка в България”.

Аз не защитавам службата ДАНС. Но нека сравним тази реакция и този разнобой. Пропагандирането на „Ислямска държава“ може да се осъществи и е осъществено по различни начини. То започва от носенето на символи, то минава през проповеди по интернет и Скайп, насочени към групи, минава през проповеди в джамия, в които се носи призивът, че хората трябва да бъдат готови да застанат на страната на каузата на войната, ако е нужно, когато е нужно и когато им се заповяда“, каза още Цацаров.

Цацаров обяви, че на наша територия е имало преминаване на хора, пътуващи към Сирия, за да се включат в редиците на ИДИЛ. В това транзитно преминаване са участвали задържаните в Пазарджик, призна Цацаров.

Краденето е държавна политика, обяви бившият главен прокурор Никола Филчев, но Цацаров не се съгласи. Според него прокуратурата е изложена под публичен натиск, заради големите обществени очаквания. Никой няма интерес от силна прокуратура, посочи Цацаров. Това е институция, в която са концентрирани твърде много функции, и има хора, които искат да ги овладеят.

Главният прокурор внесе разяснения около работата на прокуратурата по казуса с КТБ. Според него, дотук няма нарушения на закона, извършени от разследващите органи.

"Предали сме всички необходими по закон документи за екстрадицията на Цветан Василев, оттук нататък работата е в ръцете на сръбския съд. Ако се прецени, че той е виновен, ще го предадат, ако не – няма", каза главният прокурор.

Той съобщи, че предстои в близките дни да бъде назначена банково счетоводна експертиза на международни експерти от одитна компания, която няма седалище у нас. „Прокуратурата не моли - тя претърсва. Не съм виновен, че лицето "Х" е регистрирало 13 фирми на един адрес, така отговори главният прокурор на въпрос кой е виновен за ситуацията с КТБ.”, поясни Цацаров по повод обвиненията, че се е намесил в създаването на паника около банката през лятото.

Цацаров определи като "прекомерно завишена" изнесената в медиите цифра – 2500 души, които са ходили при Цветан Василев и са получавали от него различни услуги. Цацаров обаче призна, че има лица, които наистина ще бъдат разпитвани за връзките им
с банкера.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2956 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.12.02 | 16:59

4
TLUST MIRIZLIV SHOPAR KATO BOIKO

2014.12.02 | 16:59

3
Браво, кажи го на всички хелзински комитети!
БГеАфрика

2014.12.02 | 16:59

2
Цацаров кажи им да гледат по малко п.рно защото техниката все пак е държавна и не е предназначена за воайорство и отчитане на дейност!
браво на ДАНС

2014.12.02 | 16:59

1
много добра акция !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! рядко го казвам !!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини