Българският пациентски форум с ултиматум към държавата

  • 05 ноември 2014 14:06

  • 1549
  • 0
Българският пациентски форум с ултиматум към държавата
©

Федерация "Български пациентски форум" възнамерява да заведе съдебно дело срещу България, ако до седмица не бъде повишен от 25 на 50 процентът, с който се реимбурсират медикаменти за лечение на остеопороза. Това каза Иван Димитров, председател на федерацията, цитиран от БТА.

Той посочи, че в България този процент е най-нисък сред европейските държави, включително и в Литва, Латвия и Естония.

Иванов се позова на текстове от Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, обнародвана през април 2013 г., според които реимбурсацията на лекарствените продукти за хронично протичащи заболявания с висока степен на разпространение на заболеваемостта, към които спада и остеопорозата, е 75 на сто. Според него Националният съвет по цени и реимбурсиране не се е съобразил с наредбата и затова предстои съдебно дело.

В България засегнати от болестта са 426 хиляди жени и близо 80 хиляди мъже, посочи доц. Пламен Попиванов, началник на Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в Алекснадровска болница. Той отбеляза, че от тях едва 4.75 на сто се лекуват, като основната причина е липса на възможност да доплащат лечението си.

През 2009 г., когато медикаментите са били реимбурсирани на 50%, лекуваните са били почти 20% от болните. Лекарят е категоричен, че смъртността, настъпила от залежаване на пациента заради счупване на бедрена шийка или на гръбначен прешлен, е не по-ниска от тази от инфаркти и инсулти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини