Препоръчват на съдилищата да бъдат по - точни в публичната информация

  • 03 октомври 2011 15:16

  • 1031
  • 0
Препоръчват на съдилищата да бъдат по - точни в публичната информация
© Булфото

Все още в сайтовете се говори за списъци с три висящи дела по повод случаите напоследък в Пловдивско и как МВР ще смъкне поне наполовина тези дела.

 Това каза на пресконференция председателят на Върховният касационен съд (ВКС) проф. Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва на национално съвещание във връзка с евродоклад 2011. Според него - на обществото трябва да се каже ясно: „Не става дума за три висящи дела пред съд, а за лица, които са регистрирани, и имат своята регистрация. Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи заяви – всички тези дела трябва да приключат своевременно и да бъдат внесени в съда до Нова година с обвинителните актове, каза още Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва.

Във връзка с препоръките на ЕК, вече са в ход и почти са приключили анализите на съдебната практика и на практиката, свързана с делата срещу организирани групи, митническата контрабанда, длъжностните престъпления, каза той. По думите на Груев – тази задача е директен отговор на някои думи, съдържащи се в доклада относно анализа.

„В доклада пишеше, че председателят на ВКС не е извършил необходимото за анализа на оправдателните присъди. За нас съдиите е ясно, че председателят на Върховния съд няма как и няма защо да извърши анализ на оправдателните присъди по едно или друго дело, защото този анализ се съдържа в мотивите на съдебната инстанция, която го е постановила. Наш дълг обаче е да направим анализ на онези дела - относно организирани престъпни групи, митническа контрабанда, трафика и длъжностни престъпления. Тези анализи ще бъдат публикувани на сайта на ВКС”, заяви Груев. Той подчерта, че ЕК в своя доклад поставя няколко основни насоки за онова, което съдилищата трябва да свършат.

„Те са свързани най-вече с повишаване на професионалната квалификация и обучението по определени целенасочени групи въпроси. Второ – по уеднаквяване на съдебната практика и онези механизми за уеднаквяването й”, смята председателят на ВКС. Той апелира към институциите, които имат инициативата за тълкувателни решения, да я проявят в по-голям мащаб.

„Изключително важен акцент в дейността през тази година е публичното говорене, медийният образ и коректното информиране на българското общество и колегите в Брюксел за това, което се случва в българските съдилища. Без подобно отговорно публично говорене, без честно отразяване на това, което се случва, не е възможно да вървим напред”, смята Груев.

Той помоли съдилищата – да бъдат много по-активни и точни в публичната информация и да кажат на обществото фактите и да разяснят нещата. Той представи и някои данни относно следените дела от ЕК. По делата с предмет организирани престъпни групи – от образувани общо 90 дела, са свършени 87, от 228 подсъдими са осъдени 215. От делата за пране на пари са образувани 11, свършени – 11, подсъдими – 21, осъдени 21. Нека тези, които могат да четат и разбират цифрите, сами да си направят извода, допълни Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини