ВСС с втори опит да избере началници на спецсъдилища

  • 25 септември 2011 10:55

  • 1551
  • 0
ВСС с втори опит да избере началници на спецсъдилища
©

Висшият съдебен съвет прави втори опит да избере началници на новосформираните спецсъдилища.

В две поредни заседания кадровият орган на съдебната система ще изслуша общо седемте кандидати за двете съдилища.

Предишните избори се провалиха - за първоинстанционния съд нямаше кандидат, който да отговаря на критериите, а за апелативния наказателен съд - Росен Русев оттегли кандидатурата си.

Сега за спецсъда, който ще е първа инстанция, кандидатстват трима души. Това са Величка Иванова - Влашева, военен съдия в Пловдив, Георги Ушев, заместник председател на Районния съд в София, който обаче е командирован в Софийския градски съд. Третият кандидат е председателят на съда в Сливница Георги Николов.

Според кадровата справка на ВСС Николов е завършил Висшия институт на МВР "Георги Димитров" със специалност право. След това работи в адвокатска кантора, бил е военен следовател. От 2009 г. е председател на съда в Сливница. Георги Николов бе съдията, който първоначално задържа в ареста Евгени Милев-Гейзо, а след това го пусна под парична гаранция.

Величка Влашева е завършила право в Пловдив. Работи като юрисконсулт в общината в Смолян, а след това става съдия в града. От 2000 година правораздава в Пловдив, а пет години по-късно вече е съдия под пагон.

Третият кандидат Георги Ушев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е прокурор, а от 2004 г. съдия. Името му нашумя около ареста на колегата му Петър Стантиров. В специалните разузнавателни средства се споменава, че "бръмчи на разпределение". Проверка на инспектора на Върховната касационна прокуратура не установи нарушения. Ушев се кандидатира и за председател на апелативния спецсъд. Освен него има още трима кандидати - Асен Христов, прокурор в СРП, съдията от СГС Десислав Любомиров и колегата му от Сливен Румяна Илиева.

Любомиров бе конкурент с Владимира Янева за началническия пост на СГС. Името му нашумя и след като бе оповестено, че осъденият от него русенец Симеон Симеонов му подготвял убийство. Магистратът е завършил право във Велико Търново. Започва кариерата си от съда в Русе, където от 1996 до 2010 година се издига до поста заместник-председател на окръжния съд. От година и половина е съдия в СГС.

Асен Христов е завършил право в Софийския университет. Работи като прокурор в СРП.

Румяна Илиева също е завършила в СУ "Св. Климент Охридски". След като няколко години работи в съдебната система като прокурор, излиза от нея и става юрисконсулт. От 1994 г. е съдия в Окръжния съд в Сливен.

Последвайте канала на

БТА
1551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини