Поискаха от правосъдния министър двукамарен ВСС

  • 09 септември 2014 14:59

  • 936
  • 0
Поискаха от правосъдния министър двукамарен ВСС
© Булфото

Висшият съдебен съвет да се състои от колегия на съда и колегия на прокуратурата и следствието, предлагат представители на девет неправителствени и професионални организации, които връчиха днес концепцията на служебния вицепремиер и служебен правосъден министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Концепцията беше подкрепена от Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Програма достъп до информация, РискМонитор, Сдружение "Програма за развитие на съдебната система", Съюз на съдиите в България, Център за изследване на демокрацията и Център на НПО в Разград, пише "Преса".

Двете колегии да определят състава и организацията на работа на съдебната власт и да осъществяват управление на дейността й, без да се засяга независимостта на нейните органи, предвижда стратегията. Председателите на ВКС и ВАС участват по право в колегията на съда, а главният прокурор - в колегията на прокуратурата и следствието.

В стратегията си от края на август месец Асоциацията на прокурорите в България, Българската съдийска асоциация и Камарата на следователите обявиха, че разделянето на ВСС ще е противоконституционно, а в по-далечен план ще улесни подчинението ѝ на изпълнителната власт. Становището на трите организации съвпадна с позицията на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в. Той потвърди, че предложението е в противоречие с Конституцията. В по-далечен план разделението на ВСС на две колегии "би било първа стъпка към изваждането на прокуратурата от съдебната власт", каза в интервю през миналата седмица той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини