Борис Велчев с указания до прокуратурите заради етническото напрежение

  • 27 септември 2011 13:05

  • 1265
  • 4
Борис Велчев с указания до прокуратурите заради етническото напрежение
© Булфото

Главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев изпрати указания на административните ръководители на прокуратурите в страната във връзка с възникналото обществено напрежение по повод събитията в село Катуница, в периода 22 - 25 септември 2011 г. и зачестилите масови прояви на граждани в различни населени места, съпътствани от нарушения на обществения ред и публично говорене с езика на омразата, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Насаждането чрез слово, печат и средствата за масова информация на етническа и религиозна омраза, подбуждането и проповядването на вражда и упражняването на насилие срещу отделни граждани или групи от населението въз основа на белези като раса, религия, етническа принадлежност съставлява престъпление от общ характер по раздел І от глава Трета на особената част на НК – чл. 162 – 163 НК. При определени обстоятелства, проповядването на антидемократична идеология, основана на омраза към групи хора или етноси, осъществява и състава на чл. 108, ал.1 НК.

Компетентните прокуратури следва да реагират на всеки представен пред тях законен повод, носещ информация за проява, която осъществява белезите на посочените по-горе престъпления. Такива поводи могат да бъдат жалби и сигнали на граждани, държавни органи и неправителствени организации, публикации и изяви в средствата за масово осведомяване и глобалната мрежа, които са непосредствено възприети от органите на досъдебното производство.

При наличие на достатъчно данни за извършени престъпления, компетентните прокуратури следва незабавно да започват разследване, а ако данните се нуждаят от допълване – да възлагат предварителни проверки в кратки срокове и във всички случаи да изискват резултатите от тях за преценка от прокурора.

Започналите по горните поводи наказателни производства и предварителни проверки следва да се третират като приоритетни и произнасянето по тях следва да става в най-кратки срокове.

Следва да се укаже на компетентните органи на МВР, осъществяващи охрана на масовите мероприятия, да използват незабавно и в пълен обем правомощията си по чл. 63 ЗМВР и НПК спрямо извършителите на подобни прояви.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1265 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ненко

2011.10.13 | 22:37

4
Др. Велчев, ВИЕ сте главният който насажда етническа омраза между хората с вашето бездействие спрямо циганската раса!!! Синът ми е на 13г. и преди една седмица момиче от неговия клас се омъжи - защо няма осъден някой за това? - ЗАЩОТО СА ЦИГАНИ И СА ПОД ВАША ЗАЩИТА!!! - но наближава деня, когато целият БЪЛГАРСКИ НАРОД ще излезе и ... не ми се мисли нататък!!!

2011.10.13 | 22:37

3
Борисн Велчев, тази смърт ще тежи и на твоята съвест и на твоята небръсната прокурорска МУЦУНА!
БЕСНИЯ НАРОД

2011.10.13 | 22:37

2
Велчев не те ли е срам ,твоето мълчание доведе до убийства , наранени полицай в Катуница а сега и БЪЛГАРИЯ ще пламне ЗАРАДИ твоето бездействие което е наказуемо !!!

2011.09.28 | 01:38

1
Dano zakonite tozi pat se prilagat i vajat za vsi4ki!!!! A ne samo za Balgari!!! Dano i drugite s bradvi i sopi i s nelegalni imoti i bez plateni vodi sashto bivat ARESTUVANI! DANO!!! DANO!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини