Нов модерен арест и преходно отделение за лишените от свобода в Самораново

  • 21 юни 2024 12:45

  • 289
  • 1
Нов модерен арест и преходно отделение за лишените от свобода в Самораново
© МП

В дупнишкото село Самораново, където се намират най-модерният затвор и обучителен център за надзиратели в България, вече са изградени нови арестни помещения и ново преходно отделение, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието.

На официална церемония днес, министърът на правосъдието Мария ПавловаМария ПавловаМария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. На 9 април 2024 г. е откри четириетажната сграда, в която се помещават ареста, новото преходно отделение, т. нар. half way house и административните помещения за персонала. Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти, заяви правосъдният министър по време на церемонията. Сградата се намира в непосредствена близост до действащото затворническо общежитие „Самораново“ към затвора в Бобов дол, което също е с подобрени условия за настаняване. Мария ПавловаМария ПавловаМария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. На 9 април 2024 г. е заяви още, че въпреки сериозния напредък и реформи в областта на пенитенциарното дело и признанието за усилията от международните партньори, Министерство на правосъдието и ГДИН ще продължават с темпото на работа, като се съобразяват с препоръките на Комитета за предотвратяване на изтезанията и решенията на ЕСПЧ. 

Общият капацитет на новоизграденото място за предварително задържане е до 47 лица, на преходното отделение – 12. В ареста са обособени спални помещения за двойно настаняване, изградени са килии за лица с физически увреждания и за лица със заразни заболявания, които трябва да бъдат настанявани отделно. Предвидено е отделно помещение за жени, както и места за престой на открито. 

Преходното отделение е за лишени от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване от затвора. Целта е в условия и с помещения, близки до семейната среда, те да се адаптират по-лесно към връщането им навън в обществото. При тези затворници ще се прилагат специални програми за интеграция, каквито се ползват активно в световен мащаб от години. Нalf way house се изграждат още в затворническите общежития към затворите в Пловдив и Бургас. Такова отделение има и в новия затворническия комплекс в близост до ареста. С въвеждането им в пенитенциарната система у нас се слага основата на нова социално-интеграционна концепция за лишените от свобода. 

Новият затвор без решетки в Самораново бе представен публично

Средствата за реконструкцията на сградата са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на близо 2 милиона лв. 

На откриването днес присъстваха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора в Бобов дол ст. комисар Крум Петров, кметът на Самораново Райко Цветков, ръководители на звена в съдебната система и др.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 13:05

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини