И ВСС с позиция за изказването на Местан

  • 17 март 2014 16:49

  • 3244
  • 6
И ВСС с позиция за изказването на Местан
©

След няколко неправителствени организации и Висшият съдебен съвет излезе със становище по повод изказването на Лютви Местан от парламентарната трибуна. Поводът беше освобождаването на Октай Енимехмедов от ареста.

В позицията си до медиите ВСС призовава представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и всички политици в България, да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт и се внушава недоверие в обществото към нея.

Съветът заявява, че не приема обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса и напомня, че всяка от страните има право да обжалва съдебните актове.

В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред.

Висшият съдебен съвет намира, че публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет, пише в позицията.

Междувременно от пресцентъра на ДПС разпространиха становище на председателя си Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в по повод становището на магистратите.

Разбирам позицията на Висшия съдебен съвет, макар да нямам обяснение защо ВСС бе толкова мълчалив или в най-добрия случай неуместно предпазлив по повод на многобройните откровени и груби намеси в независимата съдебна власт от страна на най-висши представители на изпълнителната власт в периода юли`2009 – май`2013 г., посочва той.

За разлика от тях, както вече подчертах в Изявлението си, ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването, нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС. Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС, категоричен е Местан.

Позицията на ВСС според него е разбираема от гледна точка на конституционните функции на този орган, с уговорката за необходимостта да е била последователна.

В същото време съжалявам, че ВСС не е сметнал за необходимо да отчете последвалото Отвореното писмо на Съюза на съдиите в България, мое Изявление, където нарочно уговарям, че не визирам съдебната власт като институция, и обосновавам разликата между онова, което ВСС определя като „недопустима намеса в съдебната власт“, и задължението на един политически лидер да артикулира собствено от трибуната на Парламента реално прокламираните реакции на стотици хиляди български граждани, примесени с гняв, възмущение и болка, по повод на променената мярка за неотклонение на потенциалния убиец на почетния председател на ДПС д-р Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от, допълва лидерът на ДПС.

В заключение, аз не по-малко от ВСС очаквам с нетърпение мига, когато Европейската комисия ще снеме мониторинга от България по глава Правосъдие, завършва изказването си Местан.

Последвайте канала на

3244 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Висока порта

2014.03.29 | 20:47

6
Не, че турците се месим в делата на независимата съдебна власт в България, но Доган, чрез Лютфито, сме длъжни да Ви припомним на кого дължите приятното присъствие в тоя съвет.
АЛИ БАБА

2014.03.20 | 12:58

5
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ, ЧЕ СА СКАСТРИЛИ,МЕСТАН БЕЙ?!ПОНЕ ТУК ,В БУЛГАРИСТАН--НЕ!!ТУК ВСИЧКО ВЕЧЕ Е НАШЕ!АНАДЪН МУ?????? А, КЪДЕ Е БИЛ БАШ АРКАДАША--СИДЕРОГЛУ ,ДА НАПРАВИ ПАК ,НЯКАКЪВ МУРАФЕТ И ДА ГО СПАСИ?

2014.03.18 | 21:15

1
taka 6te e dokato boiko lapa i na mestan i na dogan,boiko ni potur4i tova e

2014.03.20 | 12:58

4
Ей! МРЪСЕН ТУРСКИ ЦИГАНИН. НАУЧИ СЕ ДА ПИШЕШ НА Б Ъ Л Г А Р С К И!
От народа

2014.03.20 | 12:58

3
Октайчо....молим те бате, ти ни остана една надежда, един герой !!! Намери картечница и на другия конгрес на ДПС ги започвай наред !!!! Първо от Местаня, ако е и там Доганя още по-добре :):):)

2014.03.20 | 12:57

2
Този отвратителен театър,който го играе другаря М....., е много зле изигран. Цяла Б-я вижда как, точно управляващите са впрегнали цялата съдебна система,за да се чудят какво да измислят на Б.Б. и Цв. Цв. и да квичи /за да си мобилизира електората/ с/у с. система, е нагло лицемерие. Да не говорим,че цялата постановка е най -вероятно режисирана от шефа му.

Добави коментар

Водещи новини