Димитър Гочев: Хората искат мажоритарен вот

  • 20 февруари 2014 17:59

  • 1384
  • 4
Димитър Гочев: Хората искат мажоритарен вот
©

В историята ни сме минавали през различни избирателни системи. Чувството за мажоритарния вот е много живо в хората, те искат този вид гласуване. По моето лично мнение тази система повече отговаря на правната рамка, определена от народа. Това каза бившият конституционен съдия Димитър Гочев по БНТ.

Депутатите продължават и сега с гласуването на проекта за нов Изборен кодекс. Минути по-рано депутатите приеха избирателната система при парламентарни избори да е пропорционална с преференциален вот.

По-рано днес народните представители приеха текст в новия Изборен кодекс, който на практика обезсмисли преференцията за парламентарните избори. По предложение на ДПС беше решено, ако избирателят не посочи изрично конкретен кандидат, гласът му да важи за водача на листата. Това означава, че за да може кандидат от задна позиция да оглави листата, той трябва да получи повече гласове, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат.

Според него изборът трябва да отговаря на три правила: да има представителност, да има селекция на лица, елементът на доверието е също много важен", добави юристът.

Гочев изтъкна, че при мажоритарната система хората знаят за кого гласуват, при пропорционалната система хората гласуват за партийни листи и не познават много от хората, за които гласуват. Това ги отблъсква.

Задължителното гласуване няма как да има сега, заяви Димитър Гочев. "Според Конституцията това е право, но то не е посочено изрично. Конституционният съд трябва да се произнесе за задължителното гласуване. Има много избирателни системи, които възприемат задължителното гласуване. По-възрастните помнят, че имаше практически задължително гласуване и те не протестираха. То ще повиши избирателната активност, но за да се стигне до него трябва да се направи малка поправка в Конституцията".

Образователен ценз би бил дискриминационен и в нарушение на Конституцията, категоричен беше Гочев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1384 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Малки желания

2014.02.21 | 21:33

4
Хората не искат гейчовци и плоскодънни лодки да им редят списъци и нищо да не зависи от гласът им. Хората искат най-сетне някоя троха и за тях да падне. Хората искат като си лягат, да не мислят дали са заключили вратата, както БЯХА СВИКНАЛИ!
Българин

2014.02.21 | 21:33

3
Как по друг начин ще манипулират хората който не могат да четат Български. Учат ги кое квадратче от горе надолу да сложат буквата "х" и готово.

2014.02.21 | 21:33

2
В много страни , членки на ЕС , гласуването е задължително.

2014.02.20 | 20:52

1
Гочев хората искат да грабват сопите лопатите мотиките,а от градовете са се запасили с бухалки,но вие не му мислете аз supermen, и братчеда batman зщи въ упазим

Добави коментар

Водещи новини