Парламентът прие текстове от Изборния кодекс, свързани с бюлетината за гласуване

  • 20 февруари 2014 15:58

  • 990
  • 0
Парламентът прие текстове от Изборния кодекс, свързани с бюлетината за гласуване
©

Бюлетината за гласуване на парламентарни избори е обща, записаха на второ четене депутатите, които гласуват текстове от проекта на Изборен кодекс, информира БТА.

На лицевата страна тя ще съдържа наименованието и номера на изборния район, както и пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията, посочено в заявлението й за регистрация, или наименованието "инициативен комитет".  Абревиатурата за партия ще се изписва с ПП, а за коалиция - с  КП. На лицевата страна ще има квадратче за поставяне на знак "Х" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет. Ще има и квадратчета с изписани в тях поредни номера, броят на които отговаря на удвоения брой на мандатите в съответния изборен район, за поставяне на знак "Х" или "V", отразяващ предпочитанието /преференцията/ на избирателя за кандидат от кандидатска листа на партия или коалиция. Номерът, изписан във всяко отделно квадратче, означава поредния номер, с който е регистриран кандидатът в кандидатска листа на партия или коалиция. Редовете на отделните партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с плътна черна хоризонтална линия. На гърба на бюлетината ще се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна  комисия. Поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите се определят от ЦИК чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите и коалициите не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него може да присъстват и регистрираните кандидати и представители на средствата за масово осведомяване.

Депутатите гласуваха и текстове, които изясняват при какви условия могат да участват в изборите в страната хора, живеещи в чужбина. Когато гражданин, живеещ в чужбина, е в България в изборния ден, ще може да гласува по постоянен адрес. Това ще се отнася за изборите за парламент или Велико народно събрание, решиха народните представители. Те ще могат да направят искане за вписване или дописване в избирателния списък, ако са заличени от него, но имат право да гласуват. Ако това е установено преди предаването на избирателните списъци на СИК, се подава заявление до кмета или кметския наместник за вписване. Когато искането е направено в изборния ден, лицето се дописва в списъка от секционната избирателна комисия, след като предостави удостоверение от кмета или кметския наместник, че е отпаднало основанието да присъства в списъка на заличените лица. Такова удостоверение се издава в самия изборен ден.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на посочи, че дават възможност на лицата, които са в забранителните списъци при представяне на съответни документи да бъдат дописани. Идеята е лицата, които са в забранителните списъци, да могат да бъдат изключвани от тях единствено и само по законовия ред, ако по някаква друга грешка са включени неправилно в него. Според ГЕРБ продължава да се поддържа противоречието и възможността за необосновани корекции и дописвания в избирателните списъци. Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, посочи, че се връщаме отново на темата за автобусите. Депутатите решиха, когато някой от кандидатите в регистрирана листа на партия или коалиция почине, изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите или се откаже, партията или коалицията да може да предложи друг кандидат не по-късно от седем дни преди изборния ден. Новият кандидат по предложение на партията или коалиция заема освободеното или последното място в кандидатската листа, като във вторият случай останалите кандидати се преподреждат с едно място напред.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
990 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини