Десетмесечната уседналост за местните избори наесен остава

  • 13 май 2011 16:04

  • 812
  • 0
Десетмесечната уседналост за местните избори наесен остава
©

Десетмесечната уседналост за местните избори наесен остава и в приетите на първо четене нови промени в Изборния кодекс. Със скандал започна обсъждането на промените в Изборния кодекс в парламента. Критики бяха отправени към председателя на парламента Цецка Цачева заради начина на водене на заседанието.

В началото от Коалиция за България поискаха извънредната точка в дневния ред да не се разглежда, защото председателският съвет на парламента е излязъл с решение да се изчака мнението на Венецианската комисия. Опозицията в лицето на БСП заяви, че с днешното разглеждане на промените в Изборния кодекс се бърза излишно.

Ангел Найденов даде оценка на ситуацията: "Несъобразяването с това мнение на председателския съвет прави заседанията на председателския съвет по обсъждането на дневния ред на Народното събрание в една раздумка на чаша кафе".

Цачева репликира, че правната комисия има доклад по промените в кодекса, приети на 11 май в комисията. Председателят на парламента изтъкна, че измененията се обсъждат толкова скоро в пленарната зала, за да има достатъчно време за предложения между първото и второто четене.

След дебати и препирни депутатите отхвърлиха предложенията на Коалиция за България за ограниченията на пасивното избирателно право. Не бе прието искането на Мая Манолова за връщане на прекия избор на районните кметове в малките населени места. Мнозинството не прие и искането да се премахне правомощието на ЦИК да отказва регистрация на политически партии.

Има реална опасност хора с увреждания, които нямат удостоверение от лекарска комисия, да бъдат лишени от избирателни права. Това каза Михаил Миков от Коалиция за България.

След приетите промени на първо четене последваха и коментари на управляващи и опозиция.

Димитър Лазаров от ГЕРБ категорично заяви: "Нека да бъде ясно на всички, че принципът за уседналост е факт. Тези, които са за запазване на статуквото, което беше толкова години, за изборния туризъм, според мен трябва да бъдат по-ниски от тревата и за замълчат".

Мая Манолова коментира така приетите промени в Изборния кодекс: "Защо ви е това, колеги? Във вас в момента е всичко. Цялата власт, парите, слушалките, даже арбитърът на изборите в лицето на МВР е ваш. Защо го правите? Не разбирате ли, че в крайна сметка ще пресолите манджата. Защото хората разбират кога един мач е уреден и затова стадионите са празни. Опасявам се, че с такова поведение на управляващите наесен урните ще бъдат празни".

Последвайте канала на

812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини