ВАС пуска спрените от ЦИК партии за местните избори

  • 17 август 2011 16:26

  • 836
  • 1
ВАС пуска спрените от ЦИК партии за местните избори
©

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решенията на ЦИК за заличаване на регистрацията на няколко политически партии, които искат да участват в местните избори, стана ясно на редовния брифинг на ЦИК.

ЦИК беше постановила 12 решения за заличаване на регистрацията на политически партии в изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври. От тези 12 заличени, седем подадоха жалби и ВАС разгледа и намери основанията за жалбите на партиите за основателни, като отмени решенията на ЦИК, с което беше заличена тяхната регистрация. Прие се, че ЦИК трябва да даде указания за допълване на подписките, независимо че е изтекъл законовият срок. ЦИК не може да наруши закона, но е длъжна да изпълни указанията на ВАС.

Такива указания за допълване на подписките на седемте обжалващи партии вече са дадени и крайният срок изтича на 18 август, когато по закон следва да бъдат регистрирани партии, чийто отказ за регистрация или заличаване са били отменени от ВАС.

До този момент само ПП Движение „Нашият град” е подала допълнителна подписка, включваща повече от 5000 избиратели, подкрепящи регистрацията на партията в местните избори.

Последвайте канала на

Novini.bg
836 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.08.17 | 22:15

1
въххх - бат` Неделчо и ТИМ ще се закачат - става интересно Кирчоооо .......

Добави коментар

Водещи новини