53 партии са подали заявление за участие в местните избори

  • 03 август 2011 16:26

  • 782
  • 0
53 партии са подали заявление за участие в местните избори
© Булфото

Досега 53 партии са подали заявления за участие в местните избори, каза пред журналисти Ралица Негенцова, говорител на Централната избирателна комисия.

Документи за участие в местните избори се приемат в ЦИК до 17.00 ч. на 8 август.

ЦИК е отговорна за назначаването на общинските избирателни комисии. До 13 август кметовете ще имат консултации с парламентарните партии. Досега са постъпили 12 предложения за общински ЦИК от общо 264 общини, каза Негенцова. До 18 август трябва да бъдат назначени всички общински избирателни комисии, подчерта тя.

ЦИК има решения за гласуване на президентските избори на българите извън страната и за организация на изборните секции там, уточни още Ралица Негенцова. Ръководителите на посолства и консулства трябва до 13 август да поискат съгласие на съответната държава за разкриване на секции, посочи тя.

Избирателни секции се разкриват в населените места с наши консулство или посолство ако има 20 души заявили, че ще гласуват. Ако в съответното населено място няма дипломатическа или консулства служба, са необходими 100 души да обявят, че ще гласуват, но това трябва да стане до 27 септември. Тези заявления се подписват саморъчно и трябва да бъдат пратени лично, чрез писмо или на електронна форма на съответното дипломатическо представителство.

Български граждани, които искат да гласуват извън страната, трябва да обявят това в писмена форма до 27 септември. Тези лица се заличават от списъците по постоянен адрес.

От 5 август ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии, които искат да участват в президентските избори.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини