Изправят пред съда бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

  • 21 октомври 2013 17:08

  • 2098
  • 2
Изправят пред съда бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров
©

Бившият директор на разузнаването ген. Кирчо КировКирчо Киров Кирчо Иванов Киров е роден в град Силистра. Средното си образование получава в град Враца, а след застава утре на подсъдимата скамейка, съобщи БТА, позовавайки се на източници в Съдебната палата. Пред военния съд той ще се защитава по обвинение за присвояване на бюджетни средства.

Прокуратурата твърди, че за периода 2007-2011г. Киров е присвоил общо около пет милиона лева, като парите били дори във валута - долари и евро. За улесняване на присвояването Киров, в кръга на своите правомощия, съставил над хиляда официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата, смята обвинението. Не става ясно обаче дали това са фиктивни разходи за командировъчни, за гориво или за премии на разузнавачи.

Макар да е имало механизми, по които е можело да бъдат контролирани разходите в НРС, бившият директор на службата е имал възможността да присвои парите, посочи прокуратурата. Освен Киров били разследвани и още хора от службата, но доказателства за злоупотреби имало само за генерала.

Нарушенията в НРС открило новото ръководство и затова е бил сезиран главният прокурор. Разпитани били и редица свидетели. В трийсетте тома доказателства срещу Киров, прокуратурата е събрала различни документи. В обясненията си пред обвинителите, генералът казал само, че е обект на политическата конюнктура.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото. Съдия-докладчик по процеса е полк. Генко Драгиев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2098 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.22 | 13:17

2
КРАДЕЦ Е !
4/5

2013.10.22 | 08:59

1
Наше момче,ще го оправдаем

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини