СРС осветли Кръстника на съдебната мафия

  • 29 юни 2013 06:37

  • 10479
  • 12
СРС осветли Кръстника на съдебната мафия
©

Бившият заместник главен прокурор и настоящ член на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски е Кръстника на съдебната мафия у нас и той стои зад повечето кадрови решения в съдебната власт. Това се твърди в писмо, разпратено вчера до медиите от анонимен адресант. Файлът е изпратен от електронна поща boikocvetanov@net.hr с изпращач Naiden Boikov, придружен с лаконичното: „Истината винаги излиза наяве”, пише "Монитор".

В мейла освен обръщение към читателите подателят е прикрепил и разпечатки на няколко телефонни разговора, проведени миналата година в периода около избора на нови членове на ВСС. Обажданията са общо 9 на брой и всички са проведени от телефона на хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев. От разпечатките става ясно, че обвинителят агитира усилено и урежда дълги „обеди”, на които търси подкрепа от свои колеги за кандидатурите на Ситнилски и Румен Боев за членове на кадровия орган на Темида.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че след като записите изтекли в медиите е наредена проверка на казуса от Софийска градска прокуратура. Тя трябва да покаже дали тези разговори са действителни, т.е. дали са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства, разрешени по предвидения в закона ред.

„Ако публикуваната информация действително е установена по реда на ЗСРС, какъв е нейният източник (досъдебно производство, оперативно дело) и каква е била доказателствената цел за събирането на тези данни. В зависимост от отговорите на тези въпроси ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата”, допълват от държавното обвинение.

Първият разговор е проведен през август 2012 г. по време на среща в хотел „Рич” в Несебър между Ванчев и друг негов скандално известен колега Емил Христов. Ванчев обяснява на Ситнилски, когото нарича „шефе”, че се е заел с поръчката му да събира гласове в негова полза на предстоящото общо събрание на прокурорите. Ситнилски обяснява, че Ванчев и Христов трябва „да се държат заедно”, за да може планът им да проработи.

В друг разговор Ванчев звъни на председателя на Районен съд-Свиленград Христо Горчев и му обяснява, че тяхната група се организира при предстоящите избори за членове на нов Висш съдебен съвет от квотата на прокуратурата да изберат Камен Ситнилски и Румен Боев. Надяват се във ВСС от квотата на парламента да влязат Бойко Рашков и Владислав Славов, които обаче така и не успяват да получат място в съвета.

В началото на септември, дни преди избора за членове на ВСС, Ванчев усилва комуникацията. На 4 септември той звъни на Румен Боев. Последният обяснява, че се гласи да пътува до Пловдив за последна проверка на уговорените прокурори. Разказва, че се е виждал с Емил Христов и „при него няма проблеми”.

Две седмици по-късно Ванчев се чува и с Румен Боев във връзка с предстояща среща в ресторант „Барбадос” в София със свои близки магистрати с цел довършване на подготовката за манипулиране на делегатското събрание на прокурорите и избирането на Камен Ситнилски и Румен Боев за членове на новия ВСС. Ванчев докладва, че е търсил подкрепа от прокурора от ВКП Трендафил Трайков. Последният му е обяснил, че „всичко е уговорено” но има притеснения за това как ще гласува един от прокурорите – Миндов. Ванчев и Боев се уговарят да се видят и на следващия ден, 24 часа преди изборите за ВСС.

На 20.09.2012 г. 18,10 часа председателката на Окръжен съд-Хасково Миглена Тянкова се обажда на Иван Ванчев. Според твърдения, двамата са повече от колеги

От разговора им става ясно, че Ванчев е „на маса” с други поддръжници на Ситнилски и „привикват” свои колеги, които да бъдат посъветвани как да гласуват. Работният обед продължава, според Ванчев, повече от 6 часа и през „масата” е минал дори бившият член на ВСС Иван Колев, който пръв съобщи за съществуването на съдебния кадровик Красьо Черничкия преди няколко години.

Сред посъветваните от Ванчев и компания е и Светлозар Лозанов, който е окръжен прокурор на Враца. Той е бил нужен на дружинката, за да осигури осем гласа от своите подчинени в полза на Ситнилски и Боев, твърди още изданието .


КОИ СА ГЛАВНИТЕ ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА
Румен Боев и Камен Ситнилски от раз (избрани).

Камен Ситнилски


Умирам от кеф да ти кажа. Нашите кандидатури.

Аз вече от вълнение забравих кой е следващият. Та така нашият отбор победи и сега ще изперкам леко, независимо кога ще свършим, ще перна едно уиски.

Ама Първанката (бившият зам. главен прокурор Валери Първанов), който ходи из страната да се прави на голям баровец, на Голям главен прокурор, и как ги назначава всичките си там, айде да не казвам какво. Дето им ги обещава… Аз казах ли ти, че с него се видях? Голямо шоу беше. Здравейте, господин Ванчев, вика ми, здравейте, господин Първанов, и той ми подава ръка и аз сега к‘во да правя - здрависвам се с него. Обаче до него стои Христо Манчев. Викам, господин Първанов, в тоя живот всичко свършва все някога, важното е да свърши добре. И той такъв се усмихва нали, не му стана така особено приятно, но разбра, че го удрям леко, де.

Та така, ама с Емо Христов там им направихме така, нали, лека демонстрация, нали.

Румен идва при мен да пита тая вечер ли черпя, викам - бе виж сега ,късно е, ще почерпиш, като встъпиш в длъжност.

Магистратът изпял делото срещу Мургина

Името на Камен Ситнилски изплува преди време в скандал, според който той е издал предстоящия арест на бившата шефка на НАП Мария Мургина. Месеци преди това инициалите К. С. са “изплували” и в SMS до дупнишките бизнесмени Братя Галеви, които бяха осъдени за организиране на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване.

В писмото на анонимния изпращач на записите е посочено, че „Ситнилски работи като прокурор в най-мракобесните години на комунистическия режим в България. Уволнен от съдебната система по време на правителството на Филип Димитров.

Възстановен в прокуратурата от печално известния ексглавен прокурор Никола Филчев Борисов. Според автора на писмото възстановяването на Ситнилски в прокуратурата е противоконституционно. Подателят на информацията твърди още, че „след налагането на Ситнилски като фактор в прокуратурата от Филчев неговото превръщане в незаобиколим стълб относно кадруването в съдебната власт продължи при доказалия, че България може и без главен прокурор, Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев. И в момента има своята почти пълна независимост”.

Обвинителят от Бургас си хортуваше с бандити

Името на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов се свързва с няколко разследвания за контактите му с хора от престъпния свят в морския град. Миналата година стана ясно, че магистратът е проверяван в продължение на близо 2 години.

„По данни на службите е покровител и съдружник на бургаските лихвари Тодор Илиев Атанасов - Томи Черния, бившия син депутат Венцислав Стефанов Чамурджиев. Задържан при разпит, Атанасов заявява, че лично Чамурджиев му е казал, че е финансирал избирането на Емил Христов за апелативен прокурор на Бургас”, пише в писмото си до медиите подателят на записите с разговорите на Христов и Ванчев.

Сексскандал едва не отнесе главата му

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев пък се прочу не с арестите и делата, а със сексскандал. В края на 2011 година стана ясно, че незаконно подслушва висши магистрати и политици. Сред жертвите му е дори и председателят на Върховния касационен съд с една-единствена цел – да разбере дали любовницата му, председател на ОС Хасково, Миглена Тянкова му изневерява.

Заради тази му дейност Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев внася във ВСС предложение за дисциплинарното уволнение на Ванчев. Кадровиците на Темида обаче не се задоволяват с представените улики срещу прокурора и го възстановяват на работа.

Според автора на писмото до медиите Ванчев е ръководил и престъпна схема заедно с прокурори от Районна прокуратура-Свиленград. Под негово давление те изнудвали граждани на различни държави, задържани на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево. В корупционната схема участват и доверени на Ванчев преводачи, които обясняват на задържаните, че при плащането на определена сума техният случай ще бъде разгледан в най-кратки срокове и развръзката ще е благоприятна за тях. В противен случай разглеждането на делата им ще бъде забавено за неопределено време, след което ще бъдат екстрадирани.

Последвайте канала на

10479 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ТОДОР ЖИВКОВ

2013.07.26 | 14:44

12
ТИЯ БОКЛУЦИ СА ЗА ЗАТВОРА!
Пич без яке

2013.07.16 | 21:39

6
Бай Живко, ти ли си?
123

2013.07.26 | 14:44

11
бсп нямат спирка с доносите така беше преди години,сега са връщаме в доброто старо време.Те са така изчерпани от нови идеи.Някои кръгове много държат да придизвикат размирици за да могат да наложат диктатура в името на народа.Много нагло и глупаво.
Sider Aga

2013.07.26 | 14:44

10
Видяхте ли сега какво е подслушвал Цецо и защо мутрите в съдебната система настръхнаха против него и искат да го затрият :) :) , но нямат нищо срещу него защото е читав човека, ако беше иначе до сега да са го опандизили.. мен не ме подслушват, подслушват се едни други така че да живее подслушването и СРС тата

2013.07.26 | 14:34

9
Без СРС-та нищо тайно няма да научин! Сигурно заради това от БСП и ДПС 4 години всеки ден говориха, че Цветанов използвал СРС-та :)))
Боздуган

2013.07.16 | 21:40

8
Е , какво правим сега ?! Ще ги гледаме как се кефят и вършат престъпрения ли ?!ЦАЦАРООООВ , ЙОВЧЕЕЕВ - АРЕСТИИИИ !!!

2013.07.16 | 21:40

7
Колкото Коконата я осъдиха,толкова и тия корумпета ще осъдят.Гарван,гарвано око не вади.

2013.07.16 | 21:39

5
ЩОМ СЕ ПОЧНА С ДОНОСИТЕ, ЗНАЧИ ОТИВАМЕ НА ЗЛЕ!
kolombo

2013.07.16 | 21:38

4
К.Ситнилски е достоен магистрат.... - колко да е достоен ? -Защо има корупция? - Защо няма ефективни присъди? - Защо затвора е пълен с кокошкари.. -те ли ограбиха държавата? - Ще си плещим до забрава , както коментираме футбола и националите!
kormooran

2013.07.03 | 00:34

3
мила родна картинка.... да им се не нарадваш само!!!!

2013.07.01 | 22:56

2
zna4i imalo e efekt ot srs tata

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини