Бивш министър: Много зависи кой е начело на прокуратурата

  • 04 юни 2013 17:32

  • 1780
  • 1
Бивш министър: Много зависи кой е начело на прокуратурата
©

Много е важно да бъде подбран много добър екип от заместник-министри, за да има адекватна политика и в сферата на правосъдието. Това заяви бившият правосъден министър Антон Станков в предаването "Лице в лице" по повод новия кабинет и реформите в МВР.  Да си спомним в рамките на шегата, че не дават и 100 дни на правителството, каза още той.

Според друг ексвътрешен министър - Емануил Йорданов, когато чул, че Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 ще е премиер, си е помислил, че акцентът на това правителство ще бъде икономиката, а първото нещо, което се е видяло, е преместването на ГДБОП в ДАНС. "Българските граждани дори няма да усетят това преместване, то не ги засяга. Следващият кабинет ще го върне обратно", каза още той.

Според бившия министър на правосъдието Миглена Тачева трябва да се изчака и да се види какво ще направи прокуратурата по отношение на СРС-тата. Станков добави, че е ясно че не е имало контрол върху специалните разузнавателни средства.

На въпрос дали при назначаването на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства ще се ограничи незаконното подслушване, Станков отговори, че трябва да му се дадат правомощия за това ограничаване. "Позволявам си да дам препоръка в тази посока да има по-добре разписвани правила", каза още той.

"Що се отнася до ГДБОП и в момента агенцията има възможност да разследва, както е записано в НПК. Вливането й в ДАНС за мен е стъпка напред", категоричен е той. По думите му досега ДАНС не е подлежала на контрол, а след обединяването това ще се промени.

Тачева заяви, че ако Националната следствена служба, ГДБОП и ДАНС се влеят в едно - в България ще има една служба за качествено разследване. Готов съм да се подпиша, че тази структурна реформа няма да доведе до нищо положително, заяви Емануил Йорданов.

Събирането на информация от МВР има два аспекта - СРС-та, те могат да послужат пред съда и информация, която не може да послужи като доказателства. Трябва да има по-голям контрол върху първата, каза още Станков.

На въпрос дали в КС ще се намерят 7 съдии, които да касират изборите, Станков заяви, че според него становището на ЦИК трябва да е водещо в случая. Йорданов пък посъветва жалбоподателите  първо да погледнат Изборния кодекс и чак след това да сезират ЦИК. Това, което се случи в Деня за размисъл, е коментар на един криминален случай. Ако го кажа в стила на лидера на тази партия - Тарикат мъж не писка, заяви още Йорданов.

Ако прокуратурата съумее да докаже обвиненията в какъвто и да е случай, няма да има съдия, които да не издаде осъдителна присъда, смята Тачева. Според Антон Станков прокуратурата е орган, които много зависи от това кой е начело. Бяхме забравили какво е да имаме главен прокурор. Много отдавна се чака този оборот с осъдените министри, чака се от времето, когато бях правосъден министър - 2001 -2005 година, и това не се случваше, защото прокуратурата не си върши добре работата, смята още експравосъдният министър.

Що се отнася до случая с Мишо Бирата, Йорданов заяви, че СРС-записът е абсолютно законен. Агенция Митници губи дело срещу завод Леденика и след това не обжалва. Това не се случва, защото аз водя много дела срещу държавни учреждения и те винаги обжалват, категоричен е Емануил Йорданов.

Последвайте канала на

1780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.06.05 | 11:23

1
Заместник министрите на принципа 3 : 5 : 8. Какво ни мътиш главите. Бегай да доиш келепир и не ни будалкай! Лайнар.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини