Цацаров се закани на прокурорите по "САПАРД" от Брюксел

  • 30 януари 2013 10:35

  • 84745
  • 0
Цацаров се закани на прокурорите по "САПАРД" от Брюксел
©

Новият главен прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в се представи във вторник в Еврокомисията твърдо решен да доведе до осъдителни присъди делото "САПАРД" и да накаже колегите си, попречили за това.

Цацаров обеща да внесе в четвъртък във Висшия съдебен съвет предложения за наказателни и дисциплинарни производства срещу магистрати, които отказа да назове. Но, както е известно, прокурорът, който внесе обвинителните актове по делото "САПАРД", е Андрей Андреев.

В понеделник бе повдигнато обвинение на прокурор Стойчо Ненков, че е осуетил делото "САПАРД" като отказа да протестира оправдателните присъди.

"Подобно поведение не може да остане безнаказано". Това каза Цацаров, след като с вътрешния министър Цветан Цветанов и правосъдната министърка Диана Ковачева разговаряха с генералния секретар на ЕК Катрин Дей. Тя отговаря за Механизма за сътрудничество и проверка, с който ЕК наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните ни работи. Делегацията ни се срещна с шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер.

В Брюксел са недоволни от оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков по обвинението, че са получили с измама 7 млн. евро от програма САПАРД. Цацаров припомни, че Германия осъди двама души, свързани с българите. И подчерта "разликата в процедурите в една страна на ЕС и процедурите в друга страна, стремяща се към пълноправно членство без механизъм за сътрудничество и проверка. Имам предвид нашата страна."

"Самото действие на този механизъм показва, че проблеми съществуват. Не казвам, че прави членството ни непълноправно", поясни се той. Следващият доклад на ЕК е насрочен за декември. Тази седмица ще е докладът за Румъния, а за нас ще има устна оценка.

Цацаров обяснил на Дей как е избрал заместниците си, а Ковачева - как ще се избира комисията по конфискация на незаконно имане. Oт 15 март ще бъде изработена инструкция за взаимодействие между прокуратурата, МВР, ДАНС и НАП в тази област, каза Цветанов

Последвайте канала на

Novini.bg
84745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини