Сотир Цацаров полага клетва

  • 10 януари 2013 06:57

  • 1098
  • 0
Сотир Цацаров полага клетва
© Булфото

Бившият председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров ще положи днес клетва като главен прокурор на Република България в Съдебната палата.

Висшият съдебен съвет избра Цацаров за главен прокурор на 20 декември 2012 г. На 21 декември 2012 г. президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното подписа указа за назначаването му за обвинител №1 в държавата.

Цацаров беше избран с 18 от гласовете на кадровиците в Темида още на първото заседание. Много преди това той бе сочен за фаворит на управляващите. Негови съперници в надпреварата за главен прокурор бяха Галина Тонева, зам.-главен прокурор при ВКП и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

При вота очевидно имаше преливане на гласове, тъй като Тонева и Сарафов първоначално бяха подкрепени от по петима членове на ВСС и елементарната логика показваше, че при това положение Цацаров няма как да събере 18 гласа още на първия тур. След като съдията ги събра, по безпрецедентно решение на правосъдния министър Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент останалите кандидатури изобщо не бяха гласувани, припомня БТВ.

След избора на обвинител номер едно в държавата БСП се обявиха, че избор всъщност не е имало и че ЕК би трябвало да вземе отношение по това "поредно доказателство за нарушение разделението на властите".

От Българския хелзинкски комитет пък оттеглиха членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото според тях мнозинството във ВСС е доказало, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество.

Дни след това Съюзът на съдиите в официална позиция поиска Конституционният съд да направи проверка на указа на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното за назначаването на Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в за главен прокурор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини