Омбудсманът: По върховете на съда има хора със съмнителна репутация

  • 07 януари 2013 07:04

  • 1513
  • 2
Омбудсманът: По върховете на съда има хора със съмнителна репутация
©

По върховете на Темида има хора със съмнителна репутация. Това казва в интервю за 24 часа омбудсманът Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет. Като пример той посочи Венета Марковска, която беше зам.-председател на ВАС и Галя Гугушева, която беше зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Съдебната система продължава да е нереформирана - за това говорят и двата неблагополучни опита на парламента да избере конституционен съдия, изтъква Пенчев.

Според омбудсманът докладите показват, че няма политическа воля за реформа на Темида, каквато имаше при трите поправки на текстове в конституцията, отнасящи се за съдебната система, а че има консенсус за нейното парцелиране. Консенсусът в парламента не е да избере най-достойните, а всяка партия да получи своята квота. А съдебната система трябва да се реформира рано или късно, в противен случай винаги ще има подобни скандали, казва Пенчев.

По отношение на новия главен прокурор Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет определя призивите да се атакува избора му пред Конституционния съд като нелепи и абсурдни. „Не се познавам отблизо със Сотир Цацаров, но знам работата му и като бивш висш магистрат два пъти съм гласувал за кандидатурата му за председател на окръжния съд в Пловдив“, казва Пенчев.

„Няма как да очакваме чудеса, след като главният прокурор по закон не може да назначи или уволни дори младши прокурор, да не говорим висш. Всички чухме какво каза и.д. главният прокурор Бойко Найденов - че "100 висши прокурори нямат работа, а
останалите 50 им помагат". Мислите ли, че тези хора ще съдействат на новия главен прокурор да се свърши някаква работа!?“, припомня омбудсманът.

„Не очаквайте нито от главния прокурор, нито от ВСС да реформира съдебната система, защото не е и тяхна работа. Реформата на Темида е работа на политиците и те трябва да я свършат с консенсус под ръководството на управляващите, които и да са те“, припомня Пенчев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1513 2

Коментари 2

Добави коментар
ичко

2013.01.07 | 22:46

2
то да е само по върховете
тото-2

2013.01.07 | 22:46

1
Добр'утро...

Добави коментар

Водещи новини