Ковачева: Изборът на главен прокурор ще сложи етикет на ВСС

  • 10 декември 2012 17:19

  • 838
  • 1
Ковачева: Изборът на главен прокурор ще сложи етикет на ВСС
© Булфото

Изборът на главен прокурор ще сложи етикет на настоящия състав на Висшия съдебен съвет /ВСС/ занапред, коментира правосъдният министър Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Според нея правната комисия на ВСС е трябвало приоритетно да излезе със становище по повод на правилата за избор на обвинител номер 1. Ковачева отказа да прогнозира дали правилата за избор на главен прокурор ще бъдат променени, но изрази надежда още в четвъртък на редовното заседание на съвета те да бъдат обсъдени. Колкото до избора на конституционен съдия, Ковачева  коментира, че Народното събрание трябва да направи информиран избор след като се запознае с резултатите от проверките, които започнаха по сигнали срещу Галя Гугушева. Ковачева изрази надежда да бъде преодолян шокът с избора на Венета Марковска и в скоро време, при бъдещи процедури да има повече от един кандидат.

По-рано днес правосъдният министър се включи в дискусия, посветена на домашното насилие, като заяви, че Наказателният кодекс в тази му част е доста изостанал. Затова в подготвяните промени ще бъдат обхванати и редица други хипотези. В това число всички форми и пълна защита на човешкото достойнство. По думите на Ковачева се обмисля механизъм за компенсиране на жертвите на подобен тип престъпления, подобно на тези от бавното правосъдие.

Британският посланик в София Джонатан Алън заяви, че у нас има няколко негови сънародници, които са станали жертви на домашно и сексуално насилие. И макар да е трудно осъждането на извършителите, според него е възможно. Приоритетно трябва да се работи в посока законодателство, а след това полиция и местна власт, смята посланикът.

Последвайте канала на

БТА
838 1

Коментари 1

Добави коментар
Beria

2012.12.11 | 12:11

1
Жалко, че никой не разкри истинският облик и далавери на Ковачева. Затова сега има сили да критикува. Ако някой се разрови там ще изкара доста мръсно бельо и конфликти на интереси. Без правна практика министър, никъде го няма по света! А за "женският" състав около нея, СРАМ и погнуса

Добави коментар

Водещи новини