ВКС: Присъда "затвор" не означава непременно "арест" след произнасянето ѝ

  • 19 ноември 2012 17:15

  • 3886
  • 7
ВКС: Присъда "затвор" не означава непременно "арест" след произнасянето ѝ
© Булфото

Постановяването на осъдителна присъда и налагането на ефективно наказание не означава непременно, че мярката за неотклонение на подсъдимия трябва да бъде изменена в задържане под стража. Това е основната хипотеза, която излагат наказателните съдии от Върховния касационен съд в Тълкувателно решение № 3 от 2012 г., съобщава БТВ.

Делото бе образувано по искане на министъра на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент през юни. Повод за тази инициативност бе настояване на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, свързано с изчезването на Братя Галеви, веднага след като бяха осъдени на по 5 г. затвор.

"В момента, в който съдията удари с чука и даде осъдителната присъда - идва съдебната полиция, слага белезниците и откарва в затвора". Тази идея разви министър-председателят през май т.г. на заседание на Министерски съвет. Според премиера Борисов е невъзможно някой да е получил ефективна присъда и въпреки това да продължава да се разхожда на свобода, докато тя влезе в сила.

Според наказателната колегия на Върховния съд обаче, това е напълно възможно. Тъй като „закопчаването” на даден подсъдим се налага само тогава, когато има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, докато е на свобода.

"Не може да бъде възприета тезата, че постановяването на осъдителна присъда и налагането на ефективно наказание трябва да бъдат отчитани като нови обстоятелства, налагащи преоценка на търпяната от подсъдимия мярка за неотклонение”, се казва в решението на магистратите.

Според съдиите правното положение на подсъдимия не е променено след произнасянето на присъда. Той продължава да се счита за невинен и по отношение на него е в сила презумпцията за невиновност. И така докато присъдата влезе в сила.

Към решението има три особени мнения, подписани от общо 8 съдии. Едното от особените мнения, подписано от съдиите Ружена Керанова, Николай Дърмонски и Капка Костова е по допустимостта на искането на министъра на правосъдието – според тримата съдии е трябвало да го отклони, защото в действителност не е налице противоречива съдебна практика по случая. В самостоятелно особено мнение съдия Иван Недев не приема решението на мнозинството и излага своите аргументи.

Той не е съгласен, че осъдителната присъда с наказание „лишаване от свобода” не следва да се взема предвид при произнасянето по мярката за неотклонение. Недев смята, че ако законодателят е имал това предвид, нямаше да разпореди произнасянето по мярката да е след постановяване на присъдата.

В особено мнение, подписано от съдиите Елена Величкова, Евелина Стоянова, Вероника Имова, Николай Дърмонски и Севдалин Мавров се излагат аргументи защо осъдителната присъда и налагането на ефективно наказание следва да се отчита като ново обстоятелство, което налага преоценка на въпроса за мярката за неотклонение.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3886 7

Коментари 7

Добави коментар
987

2012.11.20 | 14:31

7
9... 8... 7 милиона мишлета.
абв

2012.11.20 | 14:31

6
От това което прочетох разбрах ,че всички съдии,прокурори и адвокати сте за затвора.Първо бой докато не кажете откъде имате имотите и парите.
Кротък

2012.11.20 | 14:30

5
Какво значи да те осъдят на затвор, пък да те пуснат защото нямало опасност да се укриеш? Или аз съм малоумен или някой ни прави на такива. Ами кой бе КУХИ съдийски ТИКВИ, няма да опита да избяга като му се дава такава възможност, или разчитате на морала на престъпцниците? ИЗНЕНАДА- такъв няма. Между впрочем такъв нямате и вие. Мисля че всички съдии, политици,мутри и всякаква сган трябва да бъдат ИЗМЕТЕНИ от местата си, мисля че че трябва да се променят и закони и Конституция и като гледам хората около мен, БУРЯТА идва....ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕМ!!
Язе

2012.11.19 | 22:02

4
И поради последното вие не може да ми казвате кога и какво да казвам.

2012.11.19 | 22:01

2
Има закон, ако не ви е известно. Според закона наказателното производство в България протича на три инстанции и докато и третата инстанция не постанови присъдата, подсъдимия се счита за невинен по презумпция, която произтича още от римското право. Прочетете някъде и после давайте оценки и квалификации.
Язе

2012.11.19 | 22:02

3
А закона е правен от хора, римското право идеално ли е - НЕ! Въпреки това понеже обичате закона: Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ... ;)
Язе

2012.11.19 | 22:01

1
"Според съдиите правното положение на подсъдимия не е променено след произнасянето на присъда. Той продължава да се счита за невинен и по отношение на него е в сила презумпцията за невиновност. И така докато присъдата влезе в сила." Начи докато ме хванат и "закопчаят" аз съм невинен. Ако не ме хванат си оставам чист, ако ме хванат аз съм виновен само защото са ме хванали а не за друго.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини