Станишев: Премиерът не знае какво прави

  • 06 ноември 2012 14:31

  • 5207
  • 18
Станишев: Премиерът не знае какво прави
©

Днес е скръбен ден за всички вярващи граждани, особено православните българи. Близо век и половина от съществуването на независимата Българска православна църква, тя се ръководи все от достойни хора. Сред всички духовни будители на нашата църква, името на патриарх Максим се откроява с особена яркост. Това каза председателят на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на на пресконференция днес.

Патриарх Максим беше обичан от нашия народ, беше уважаван и обичан от всички християнски епархии. Беше един изключителен, омайващ със своята искреност и вярата си човек. Това го засвидетелства всеки, който е имал личното щастие да познава патриарх Максим. Когато преди 4 десетилетия той беше избран за най-високия духовен пост, не си е давал сметка през какви изпитания ще трябва да премине, каза Станишев. Отечество и народът са били неговата пътеводна звезда, добави Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Той изрази съболезнования във връзка с неговата кончина.

„Имах личното щастие през 2008 - 2009 година, когато имаше много труден момент за България и БПЦ да работя с дядо Максим и Светия Синод – когато имаше опасност разколът да бъде узаконен от съда на Страсбург. Тогава проявихме много ясна позиция, твърдост и много голяма дипломатическа активност, да преодолеем този риск за каузата да запазим единството на БПЦ. Това постави край на разкола", добави той.

Изпълнителното бюро взе решение - да не провеждаме митинг на 11 ноември, защото това би било неуместно към скръбта на много българи, отлагаме го за след една седмица. Днес след обяд с ръководството на политическата партия ще посетим Светия Синод, ще запалим по една свещ в "Александър Невски" в памет на дядо Максим, добави той.

Той призова медиите да се въздържат от предположения относно това кой и как ще бъде избран за патриарх. Трябва да изпратим дядо Максим по достоен начин, добави той.

Патриарх Максим поведе Българската православна църква през коварни времена, опази нейното единство и достойнство. Това каза Велислава Дърева, председател на Съвета по вероизповедания към ИБ на БСП. Патриарх Максим никога не е бил патриарх за себе си, а патриарх за църквата, патриарх-стоик. Той устоя на всичко, без никаква гордост, без суета, без самолюбие, без егоизъм. Същността на служението на патриарх Максим – най-дългото светителско служение – има най-важното като същност, че макар църквата и държавата да са отделени, исторически и духовно те са неотделяеми.

Ние не можем да отделим държавата от нейните устои и народът от неговата душа. Когато говорим за патриарха, трябва да знаем две неща – неговата любов към Бога и към народа. За мен и за всички православни християни в България патриарх Максим е ангел-пазител на БПЦ, духовен отец на българския народ, той е стожерът на българската държавност. Както каза св. Апостол Павел, такъв свещеник ни трябваше. До днес патриарх Максим беше нашият закрилник тук на земята. Оттук нататък той ще бъде нашият пазител на небето, каза още тя.

Изказването на лидера на ДПС Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от коментираха от БСП. Смятам оценката на г-н Доган за непремерена, погрешна и неприемлива, защото поставя под въпрос самия характер на българската история. Както националноосвободителните войни, така и първата Балканска война като продължение на тези националноосвободителни войни срещу Османската империя, която по онова време е една репресивна, ретроградна държава, потискаща представители на други народности, каза Станишев по повод изказването на Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от в Кърджали за Балканската война.

По никакъв начин не може да се приеме оценката, че едва ли не - войната е форма на възродителен процес или на етническо прочистване, защото, ако беше такава, днес нямаше да имаме стотици хиляди български граждани от турски произход, които живеят в България като пълноправни членове на нашето общество, добави той.

Виждаме една надпревара в националистически риторики от различни политически сили, които целят политически краткосрочен дивидент за избори, с крайни позиции, които създават разделение между българските граждани. За нас, социалистите, всеки български гражданин е равноправен, независимо от неговата вяра, произод и убеждения. Наред с това, смятаме, че не може да се допусне преоценка на българската история. Тук става дума за политически оценки на ключови събития от историята на България, каза Станишев.

Той призова всички политици да загърбят тесните си интереси, да не се заиграват с религиозните убеждения и с етническия произход. България от началото на демокрацията успя да запази етническия мир, което е голямо постижение. Това постижение не бива да бъде разклащано в името на политически интереси на който и да било, защото това е игра с огъня.

За нас е особено важно социалната държава, която се демонтира. Хората живят все по-бедно, заяви лидерът на партията Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Искаме да чуем аргументите на правителството и коментарите им за последствията от доклада на ЕК. Защо не се вземат под внимание забележките на Европа. Когато премиерът не знае какво прави, то няма държава, то той не е за тази работа, добави Станишев.

Искаме да чуем достатъчно аргументи за подкрепата от някои народни представители от ПГ на "Коалиция за България" на кандидатурата на Венета Марковска за член на Конституционния съд. Искаме да знаем - защо не са се съобразили с решението на Изпълнителното бюро на партията и на ръководството на ПГ на Коалиция за България. Това каза Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен, заместник-председател на ПГ на „Коалиция за България” и говорител на БСП.

Искаме да знаем - дали достатъчно добре знаят какво впоследствие се случва. Искаме да знаем - защо не са взети предвид предупрежденията от ЕК, посочи той. Има политическа позиция на Изпълнителното бюро на БСП, както и на ръководството на парламентарната група, да бъде подкрепена кандидатурата на Татяна Върбанова, която беше предложена от ПГ „Коалиция за България”, каза Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен. Няма позиция или решение за подкрепа на други кандидатури. Така че - няма да подкрепяме други кандидатури за членове на Конституционния съд, заяви той.

„Това, че осем народни представители са гласували за г-жа Марковска, която е предмет, включително, на определени негативни оценки и коментари от страна на Европейската комисия, по никакъв начин не обвързва парламентарната група с подкрепа на тази кандидатура. Днес на заседанието на ръководството на парламентарната група ще поискаме обяснение от всеки един, който си е позволил да гласува по начин, различен от вече заявената позиция от Изпълнителното бюро и от ръководството на парламентарната група, каза още Найденов.

Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на посочи, че до сега е нямало подобно предупреждение от ЕК за такъв избор. Искам да изразя недоумението от позицията на управляващите. На всички е ясно, че без решаваща подкрепа на партия ГЕРБ, нямаше да се случи този избор, каза Станишев.

Последвайте канала на

5207 18

Коментари 18

Добави коментар
onq s konq

2012.11.07 | 22:09

18
"Патриарх Максим беше обичан от нашия народ" БПЦ абдикира от българския народ и колкото тя го обича, толкова и народа обича висшия клир! и не мога да разбера защо некакви политици говорят от името на народа - правили са проучване ли, или проектират сибствените си измишльотини върху народа?!

2012.11.07 | 22:09

17
НА МАЙКА ТИ В УСТАТА СТАНИШКА.... ТИ МАЙ ЗАБРАВИ КАКВО НАПРАВИ С ДЪРЖАВАТА ПРЕДИ 3 ГОДИНИ БЕ ЛУМПИН ПРОСТ
6699

2012.11.07 | 19:46

16
Може ли точно г-н Станишев да не се изказва за православната църква!!!!Нека замълчи поне по тази тема!!!Всички знаем за "обичта" на комунистите към църквата!!!
Гец

2012.11.07 | 16:08

13
Момченца -хем сте тъпи,хем сте неграмотни,хем сте с болни мозъци. Да са живи и здрави близките ви -пенсионери- под чиято издръжка сте- защото се вижда, че единствено са ви останали първичните инстиктни...... А за Сергей Станишев - можете да давате оценка след 200 години ако сте живи........
onq s konq

2012.11.07 | 19:46

15
станишев, ако някой въобще го запомни, то ще е като министър-председателя, оглавил цяла държава без да има и 1 ден трудов стаж! може и в гинес да влезе! :)
malko dete

2012.11.07 | 16:08

14
doga/n otrepka gnila i tam onia smeshnizi tova e edna prevruzka, slozhena zaradi stracha..no takav niama vun gnidata ot politikata

2012.11.07 | 16:07

12
Боже,боже какво лицемерие.Закахарили се за църквата. Комунист и вяра.Точно те отделиха българите от църквата Затова сега сме наказани и нещастни.Без вяра и ценност- на система сме загубен народ .Всичко е в ръцете на народа и божията сила.Не ги слушайте те /комунисти,со- циалисти /са като дявола и сатаната.Боже спаси ни и дай мъдрост и сила да отделим доброто от злото.
червените престъпници

2012.11.07 | 16:07

11
червените престъпници вкарваха вярващите в белене
Стефан К.

2012.11.07 | 16:07

10
Боже, боже, комунягите се опитват и вярващи да се изкарат, душички. Серго, серго, ако има ад ти ще тънеш в най-долните му нива, след като ти с цялата ти пратия, цялото ти потекло, обрекохте България на мизерия, от която още много години трудно ще се възстановяваме. А и продължавате с политиката ви на принципа "След нас и потоп"...

2012.11.07 | 16:07

9
Лайте,лайте един срещу друг,цели 23 години,а не виждатете ,че всичките сме,като павианите,катериме се от двете страни на една и съща палма,и колкото е по-високо,толкова по ни лъскат голите,опърпани задници,а те се редуват и папкат подред бананите,а за павиана-обелки и правото да се плюе по"демократски".

2012.11.07 | 13:52

8
Забравили сте как Горбачов казваше, че трябва да се върнем към общочовешките ценности, каквито виждаме например в християнството! И тогава се даде яко път на църквата - и защо не, след като е под контрол и вътре в управлението на държавата и във всички далавери! А много преди него се говореше как ранното християнство било абе почти същото като комунизма, "общинен, примитивен комунизъм". И така да е било, ранните отци не са били на държавна служба при императорите!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини