Томислав Дончев: 15 милиона лева са получили пострадалите от земетресението в Перник

  • 03 ноември 2012 14:04

  • 990
  • 0
Томислав Дончев: 15 милиона лева са получили пострадалите от земетресението в Перник
© Булфото

Не по-малко от 15 милиона лева са получили пострадалите от земетресението в област Перник, но там има още много работа за вършене. Това заяви министърът по еврофондовете Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на гостуването си в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7.

Министърът обяви, че до момента над 450 домакинства са получили помощ като най-тежко пострадалите са между 50 и 75. Дончев увери, че в Перник ще бъдат построени 25 сглобяеми къщи, като първите 10 от тях вече са поръчани. За хората, които не са живели в собствен дом, са отпуснати 196 хиляди лева за ремонт на общински жилища, в които те да бъдат настанени.

„Всеки има право да протестира. Става дума за хора преживели тежко бедствие – те имат право да бъдат емоционални,” коментира общественото недоволство в Перник министър Дончев. В допълнение бившият кмет на Габрово обясни, че е невъзможно щетите от бедствието да бъдат възстановени само за няколко месеца.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник призна, че има и политическо напрежение в Перник, произтичащо от това, че кметът на града Росица Янакиева е от БСП. „Политиката попречи на адекватните действия за справяне със ситуацията,” според Дончев. Министърът обеща, че докато е ангажиран със ситуацията в района, няма да си позволи да прибягва до политика.

Министър Дончев говори и по темата за еврофондовете. Според него контролната система за управление на средствата работи отлично. Дончев изрази увереност, че системата засича всеки опит за злоупотреба с европари. В тази връзка той обяви, че 46-47 милиона лева е размерът на нанесените корекции спрямо хора, усвоили неправомерно средства от европейските програми. Министърът уточни, че въпросните корекции са незначителни на фона на разплатените 4.8 милиарда евро.

Министърът на еврофондовете заяви, че в настоящия програмен период са усвоени 31% от договорените 9 милиарда евро. По отношение на стратегията „Европа 2020” Дончев подчерта, че България ще инвестира в интелигентния растеж, съобразен с опазването на околната среда, на инвестиции в пътища, железопътна инфраструктура и воден сектор. Министърът добави, че няма да бъдат подминати и проекти в социалната сфера, свързани с квалификацията на работна сила. Държавата ще финансира също научни проекти, както и такива за малките и средни предприятия и развитието на нови технологии.

Последвайте канала на

Novini.bg
990 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини