ПЕС избира своя нов лидер

  • 29 септември 2012 07:50

  • 962
  • 0
ПЕС избира своя нов лидер
©

В Брюксел Партията на европейските социалисти (ПЕС) предстои да избере своя нов лидер.

Очертава се повече от 30 водещи европейски политически сили от левицата да подкрепят кандидатурата на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на за президент на ПЕС. Знаковият за БСП и за България Конгрес на европейските социалисти ще започне в 9.15 часа в „Square-Brussels meeting centre” (Glass Entrance, rue Mont des Arts). В 10.00 часа ще бъде представена кандидатурата на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, а около 12.15 часа ще бъдат обявени и резултатите от гласуването за президент на ПЕС. В 13.00 часа ще започне пресконференция за представителите на медиите, а в 15.15 часа председателят на ЕП Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден ще коментира събитието ексклузивно за българските журналисти в Брюксел. В края на Конгреса е предвидено заключително слово на новия президент на ПЕС. Събитието ще може да бъде проследено на интернет страницата www.pes.eu.

За да подкрепи лидера на БСП, за Брюксел заминава внушителна българска делегация. В нея ще участват зам.-председателите на НС на БСП Георги Пирински и Янаки Стоилов, секретарите на НС на БСП Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, и Катя Николова, говорителят на НС на БСП Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен и членовете на ИБ на НС на БСП Деница Златева, Михаил Миков, Илияна Йотова, Дора Янкова, Анна Янева и Явор Гечев. Част от делегацията са още председателят на ОПКК на БСП Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, евродепутатите Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска и Евгени Кирилов, членът на НС на БСП Атанас Папаризов и членът на Обединението на жените-социалистки в БСП Маруся Любчева.

В началото на форума пред европейските лидери ще говори премиерът на Белгия Елио ди Рупо. Генералният секретар на ПЕС Филип Кордери ще направи отчет за дейността на ПЕС, а председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода ще обобщи резултатите от работата на евродепутатите от левицата. След това пред Конгреса ще говори председателят на ЕП Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден. Представителите на лява Европа ще проведат две пленарни заседания на тема „Заедно за икономиката, която ни е нужна” и „Заедно за обществото, което ни е нужно”. Ще бъде приета и резолюцията „Заедно за Европа, която ни е нужна”. Предвидена е специална среща, на която ще се обсъди кампанията на ПЕС срещу младежката безработица. В рамките на Конгреса ще бъдат утвърдени членовете на Президиума на ПЕС. Ще бъдат обсъдени промени в Устава на ПЕС и приема на нови членове.

Вечерта преди Конгреса на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на събира водещи европейски политици на лидерска вечеря. Сред участниците в разговора на най-високо ниво ще бъдат – председателят Социалистическия интернационал Георгиос ПапандреуГеоргиос Папандреу Георгиос Папандреу – гръцки политик. Премиер на Гърция от 2009 г. до 2011 г. Георгиос, австрийският канцлер Вернер Файман, румънският премиер Виктор Понта, соченият като бъдещ лидер на френските социалисти Харлем Дезир, лидерът на ГСДП Зигмар Габриел, председателят на ЕП Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, председателят на Групата на S&D в ЕП Ханес Свобода, председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай. Ще присъстват еврокомисарите Марош Шефчович, Хоакин Алмуня, Ласло Андор, Мария Даманаки. В разговора ще участват още председателят на Социалистическата партия на Албания Еди Рама, председателят на парламента на Черна Гора Ранко Кривокапич, председателят на Демократическата партия на Сърбия Борис ТадичБорис Тадич Борис Тадич - сръбски политик и президент. Роден  в Сараево на 15 януари 1958 г. Завършва и лидерът на Партия на мира и демокрацията в Турция Селахатин Демирташ.

В деня на Конгреса ще присъстват още – словашкият премиер Робърт Фицу, френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов, председателят на Кипърския парламента Янакис Омиру, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, лидерът на италианските социалисти Рикардо Ненчини, лидерът на словенските социалдемократи Игор Лукшич, генералният секретар на Испанската социалистическа работническа партия Алфредо Перес Рубалкаба, председателят на Лейбъристката партия на Малта Джоузеф Мускат, лидерът на холандската Партията на Труда на Дидрик Самсон, председателят на най-голямата опозиционна партия в Португалия Антонио Хосе Сегуро и лидерът на шведските социалдемократи Стефан Лофвен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
962 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини