ГЕРБ - 27,3 % срещу БСП - 16,4%. Плевнелиев по-харесван от Цветанов

  • 26 септември 2012 15:34

  • 2590
  • 20
ГЕРБ - 27,3 % срещу БСП - 16,4%. Плевнелиев по-харесван от Цветанов
©

ГЕРБ печели 27,3% вот, а БСП - 16,4%, ако изборите бяха днес, показва проучване на Института за социални изследвания и маркетинг, оглавяван от Мира Радева, пише 24 часа.

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се радва на подкрепата на 39% от българите, макар да е загубил 7% доверие от юни до днес. Лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на харесват 15% от българите, показва проучването. Той се ползва с доверие по-малко от това на министрите от кабинета.

"България на гражданите" е трета политическа сила с 6,4% вот, а лидерът й Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 печели 24% доверие. На четвърта позиция се нарежда ДПС с 4,8% симпатизанти. "Атака" е пета на значинелна дистанция с подкрепа от 1,8%. Резултатът на СДС е близък до този на "Атака" - 1,5%. ДСБ, НДСВ, и ВМРО печелят между 0,4 и 0,7% подкрепа.

Социолозите са тествали и дяловете на твърдите и периферните симпатизанти на отделните партии. Данните показват, че твърдите привърженици на ГЕРБ - 19,3%, са двойно повече от тези на БСП - 10,1%. Периферията на ГЕРБ е 17,5%, а на БСП - 11,9%.
"България на гражданите" има 2,9% твърда подкрепа и 16,8% периферна, показва още проучването.

ГЕРБ да получат втори мандат искат 24% от българите, а 28% - партията на Борисов да ни управлява, но в широка коалиция. Трета група сред анкетираните - 27% пък смятат, че трябва да ни управлява широка коалиция, но без участието на ГЕРБ. Към момента 58% са неудовлетворени от управлението на ГЕРБ в по-малка или в по-висока степен, докато 35% са на обратния полюс. В последната група 5% са непоколебими фенове на управляващите.

Всеки 7-и българин очаква положението в държавата да се подобри. Песимистите намаляват, твърдят изследователите. 64% от анкетираните смятат, че правителството днес облагодетелства бизнес монополи, които са близки до властта, а други 22% - че бизнесът може да се развива в България в конкурентна среда.

Социолозите коментираха, че политическата опозиция в България е привидна. Над 3/4 от анкетираните (77%) смятат, че политиците работят за собствена изгода, а за над половината анкетирани в България няма политическа партия, която да изразява интересите им.

60% смятат, че изборите ще бъдат манипулирани, а 68% - че българските граждани не могат да влияят на властта и от тях нищо не зависи, показва проучването. Според Давид Кюранов от социологическата агенция единствено евроскептицизмът не надделява - 43% смятат, че получаваме повече плюсове от членството ни в ЕС, а 39% - че минусите са повече.

Хората предпочитат властта да мисли за търсене на инвестиции и създаване на работни места, отколкото "да ядем асфалт", коментираха социолозите. Любопитен дял от проучването са рейтингите на политиците. Лидер в челната десетка на политиците е президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното с 47% доверие. Следва го на втора позиция еврокомисарката Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование с 46,9% резултат, но загуба от 6% за три месеца.

Вицепремиерът Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа е на четвърта позиция с 36% симпатизанти и без загуби. Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, Свилен НейковСвилен Нейков Свилен Емилов Нейков е български състезател и треньор по гребане, министър на физическото и Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко са министрите, чиито стойности на доверието (между 28 и 31%) ги нареждат в челната десетка на политиците.

Столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска е 8-а с 30% доверие.

Последвайте канала на

Novini.bg
2590 20

Коментари 20

Добави коментар

2012.09.27 | 09:47

15
Ето едно от "най-точните" социологически проучвания.Бе на тази ама ХИЧ не и вярвам ама изобщо.Вие как мислите?
чук

2012.09.26 | 23:02

3
Чудно що не виждам НФСБ-ту? Те и Атака едно време я пропускаха,ама....
Центурион

2012.09.27 | 09:46

14
Чудно как я смятате подкрепата при 30% безработица и 37% българи които ще имигрират най-вероятно скоро ?
Стъкмистика

2012.09.26 | 21:27

1
При 1/2 от населението която е от пенсионери доживотни фенове на БСП , 30% безработица от активното население , 37% българи които не искат да са българи , 2 милиона българи които си живеят зад граница включително и в закъсали държави като Гърция и Испания и не се връщат въпреки ,че ГЕРБ тръби с повод и без повод колко сме по-добре от всички останали как точно сметнахте че подкрепата на българите за настоящото правителство на ГЕРБ е намаляла само със 7% ?
Емигрирайте!!!

2012.09.26 | 23:45

4
Ако все още има млади учени в България (университетите и БАН), лекари или умни деца спечелили олимпиади и т.н., напуснете държавата незабавно. Тук в която и да е западна държава или в САЩ ще бъдете най-уважаваните хора. Това в което се инвестира най-много е науката и умните хора. Търсят се лекари, биолози, химици, физици и особено в областа на приложните науки и нанотехнологиите. Тук във всяка акдемия, институт или университет, най-ниската заплата с която ще започнете първия месец ако имате докторска степен е 2500-3000 до 7000 евро (да не говорим ако участвате в проекти). За професори заплатите започват от 7000 до около 15 000 (за ръководители на големи проекти). ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА СЕ ИЗГАВРИТЕ С ТОВА «ПРАВИТЕЛСТВО». Дори да имате семейства, тръгвайте с тях! Не се оставяйте да се гаврят с вас и да ви подхвърлят трохи по-малки от на чистака! Как е възможно в 21 век млади учени да живеят в Булгаристан и да си дават знанията и възможностите на тези гнусни комунистически изроди. Вие сте бъдещето на човечеството. Вие сте технологичния и духовен прогрес. Давайте тези знания и възможности на Западния свят. Нека това племе се затрие само от лицето на Земята. Ако имате възможност, веднага заминавйте за САЩ или Западна Европа. Тия глупости "България над всичко", България за българите" и прочее са абсолютно безсмислени. България е такава мизерна страна, която за нищо не става. Новата комунистическа власт на ГЕРБ е подложила на невиждан геноцид интелигенцията, учените, хората на изкуството… Терорът е по-голям от този при Сталин и Хитлер. На почит са само мутри, милиционери, спортни полуидиоти… Всеки УМЕН в България направи така и сега там са останали само Комунисти, Цигани и заблудени "Патриоти", на които им харесва да живеят в такава мизерна Държава като България, в която Управлява МАФИЯТА, чрез поставени политически партии! Държави като Булгаристан и Гърция, които залагат само на “туризъм” и “история” (кавичките са за Булгаристан) са обречени на мизерия! Това, кото прави една държава развита са технологиите...

2012.09.26 | 23:01

2
Мира Борисова искате да кажете!ха-ха Ето,че герберастите всички ги разбраха-те са американските подлоги.дават АЕЦ"белене" на американците и то 100% ЧАСТНА на наша територия.Питам се кои са националните предатели сега,а?!Герберите на сапун.!Съд и смъртни присъди!
Антикомунист!

2012.10.02 | 21:10

19
Я го вземете, тоя АЕЦ Белене и си го заврете там, където слънце не огрява, гадни комунистически изроди!!! Няма вече с какво да лъжете глупавият български народ и сега се хващате за глупости, като Белене. Като гледам в тая скапана държава са останали само комунистически отрепки!!! СЪБУДЕТЕ СЕ!!! Хората вече са в космоса, а вие вървите само назад с носталгия към "комунистическия рай". Робско племе-това е!

2012.09.27 | 07:56

11
Мира Радева с ехидната си усмивка пак е дала мощна подкрепа на управляващите, ама Боко Тиквата ако верва на подобни слугински проучвания, да пита бачо си Ванчо Костов как се реве после. А и да види какви са резултатите на ДСБ и СДС сега -10 години след като повярваха на социолозите, че на ГЕРБ ще са такива резултатите след 5 години.

2012.09.27 | 02:36

6
ПО ЧИЯ ПОРЪЧКА Е ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ.???????
коко

2012.09.27 | 02:36

5
нито герб нито бсп всичките са едни и същи боклуци ;)
Ronin

2012.09.27 | 07:56

10
Мирчето се обади от хранилката на ГЕРБ. Сигърно в помента е преглътнала герберската хапка, пийва водичка и чака изборите, защото пак ще има голямо папкане от ръчичката на Бъгс Бъни.

Добави коментар

Водещи новини