Делян Добрев: Без "Белене" и "Цанков камък", НЕК щеше да е в добро състояние

  • 21 септември 2012 12:19

  • 941
  • 4
Делян Добрев: Без "Белене" и "Цанков камък", НЕК щеше да е в добро състояние
© Булфото

По време на парламентарния контрол депутатът от Синята коалиция Иван Иванов постави въпроса за дълговете на Националната електрическа компания (НЕК).

По думите му, заради АЕЦ "Белене" НЕК е задлъжняла с над 1 млрд. лв. Според него другият воденичен камък, който тежи на държавната компания е проектът "Цанков камък".

"Сам казахте, че причината са проекти, които са започнати, след като е било ясно, че не са по силите на НЕК. Защо са започнати - това е въпрос към някой друг. От 2  млрд. лв. задължения на НЕК, 1.5 млрд. лв. е плащането по АЕЦ "Белене", заяви Добрев. Ако беше направена проектна компания, тя щеше да търси финансиране, а не да се прави НЕК заложник.", заяви в отговор енергийният министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:. Той добави, че изплатените лихви по кредити за двата проекта са 213 млн. лв.

"Тези лихви се заплащат от българските граждани под формата на електроенергията, която потребяват и която е единственият продукт, който НЕК предлага", посочи Иван Иванов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
941 4

Коментари 4

Добави коментар

2012.09.23 | 07:36

2
От 3 години Гробарите са на власт и едва сега се сещат, че нямат пари за АЕЦ "Белене"! Сега пък кой им сра в гащите? Спират проекта заради фотоволтарите, които са техни! Глупаците да го духат и да плащат по-скъп ток!
Бай Ганьо

2012.09.23 | 01:03

1
Маскари са всички до един мойто момче или пък момиче! И от ляво и от дясно и централно ! Като нема управия плюл съм в тая орисия!
stenli

2012.09.23 | 18:59

4
И какво сега НЕК, няма пари и е пред фалит. Руснаците ни съдят за 1 млр. искат активите на НЕК, ами те де факто ни купуват. Сега ще си направят, АЕЦ, ще си направят Южен поток, и въобще няма да се занимават с нас. То така май е по добре, по добре да се прави нещо, вместо да гледам кратуните на нашето правителство. Те май и американците се отказаха от нашите хубавци.
Народът:

2012.09.23 | 18:59

3
Без ГЕРБ и Борисов, България щеше да е в добро състояние

Добави коментар

Водещи новини