Сакскобургготски: Ще съжаляваме за отказа от АЕЦ "Белене"

  • 12 септември 2012 16:54

  • 1076
  • 9
Сакскобургготски: Ще съжаляваме за отказа от АЕЦ "Белене"
©

През последните месеци сме свидетели на крайното политизиране на една стратегическа за страната ни тема, свързана с капацитета ни да градим визия за развитието си с години напред. Това заявява бившият премиер Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица в изявление, публикувано на личния му сайт.

"Строителството на АЕЦ „Белене” е изключително важен въпрос за нашата енергетика и е нормално да има политически измерения, но превръщането му в инструмент за „стягане на партийните редици” или за „подготовка за избори” е най-малкото абсурдно. Дългосрочното развитие на електроенергията у нас би трябвало да е обща цел за партиите от целия политически спектър. Одобрението на такъв голям енергиен проект няма нищо общо с „ляво” или „дясно” мислене, каквито са между другото някои от аргументите, които се чуват. Зная, че и това мое мнение, ще бъде определено като подкрепа не за централата, а за една или друга партия", се казва в изявлението на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица.

"Лично аз съм сред хората, които са убедени, че след 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими, и че не сме се възползвали от един източник на енергия, който е сред най-щадящите природата – не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни ресурси, не зависи от климатичните капризи. Стойността на тази енергия е по-ниска, бързо възвръща инвестираното. Дори и за неекспертите вече е ясно, че през 2050 г. в Европа, а и в целия свят, ще има сериозен енергиен дефицит", се казва в изявлението му.

"Твърденията, че няма нужда от „Белене”, защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото наивни. Когато бе взето решението за размразяването на строежа, ръстът на икономиката в България бе 5-6% годишно. Ако тенденцията се беше запазила в региона, със сигурност можеше да се очаква дефицит на електроенергия. Единственото, което днес никой не може със сигурност да знае е дали докато се построи АЕЦ „Белене”, няма да има нужда от още повече електроенергия. Една от реалните възможности бе да изнасяме енергия за Италия, която и до днес съжалява за решението да остане държава без ядрена енергетика. Ако нямаше пазар и бъдеще, дали Румъния щеше да строи „Черна вода”?", се казва в писмото.

"При провеждането на референдум, е редно да оценяваме сериозно и отговорно АЕЦ „Белене”, като една обединяваща и мотивираща цел, каквито бяха НАТО и ЕС", заявява Сакскобургготски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1076 9

Коментари 9

Добави коментар
ilia iliev

2012.09.13 | 23:05

2
interesno, toi govori kato chovekvkoito ne poznava bulgarskata deistvitelnost!!! samo kakvi zavisimi politizi imamame !! no jailkoto e che ne sa ot naroda si , a ot otvan,. a sa izbrani ot bulgari a rabotyat antibulgarska politika! 22 godini!!!! v tazi igra ne e yasno koi e po umen--naroda ili politiczite mu? zashto li vse se gubi vrazkata?!!!

2012.09.13 | 23:05

3
Симо, а не трябва ли да съжаляваме за БТК-то изтъргувано за жълти стотинки,......а да съжаляваме ли за договора с португалския консорциум за магистрала Тракия навремето??????Сега ще съжалява за АЕ-ца,да не имало и от него комисионки?!?!?!

2012.09.18 | 13:55

9
Ей боклук, симеон ли си, цар ли си, точно ти не се обаждай! Национален предател!
xxx

2012.09.18 | 13:55

8
и царя ви го каза, курви долни. АЕЦ Белене ще има!
Георгиев

2012.09.18 | 13:55

7
Поздравления към Симеон II - за първи път да се докаже като истински държавник и патриот - който за разлика от предателите на ГЕРБ -заема много правилни позиции в защита на интересите на България !!!!

2012.09.18 | 13:55

6
Боже опази ни от такива загрижени царе. В България явно никога няма да има вече истински лидери-патриоти като Стамболов или бащата на въпросния "цар", жалко само, че носи именно това име, ама то не е за първи път де...

2012.09.18 | 13:55

5
като изказване и като позиция правилно.....ама защо ли хората вече не ти вярват!!!
иван иванов

2012.09.13 | 11:11

1
Царя ни би подсечката още на времето ,подлъга хората да гласуват за него и не стигна до втори мандат е такава му е работата ,най са ми смешни ,че като са на власт нищо не правят после акъл дават .
кев1н

2012.09.18 | 13:54

4
ай всички преди да вярват на глупости от нужда на нов аец, направете 1 просто сравнение.. да кажем държава от нашето черже - румъния.. колко АЕЦ-а има и с какви мощности са им реакторите :) имайте предвид и че населението им е 3 пъти по-голямо :) също така имайте предвид и че 2о2о трябва 6о% от енергията която произвеждаме да е зелена :) иначе глобите са ОГРОМНИ! и тоя аец ше ни излезе не 25млрд евро, ами 45 :) също така имайте предвид че БГ електропреносна мреца работи при под 7о% КПД, т.е. 1/3 от тока който плащамЕ се губи по мрежата, зареди стари мрежи. при производство от 1омват-а 1/3 е равно на около 3 кв. => ако си оправим електропреносната мрежа, ще имаме 1 и половина аец-а белене за около 1о-12 пъти по-малко пари :) "ТОВА ЧЕ СИ НЕИНФОРМИРАН, НЕ ТЕ ПРАВИ ПРАВ!" НЕ ОСТАВЯЙТЕ НА СУЛЙО И ПУЛЙО ДА ВИ ОМАГЙОСВАТ!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини