ДСБ искат проверки на НДСВ, БСП и ГЕРБ заради АЕЦ "Белене"

  • 12 септември 2012 12:42

  • 521
  • 1
ДСБ искат проверки на НДСВ, БСП и ГЕРБ заради АЕЦ "Белене"
©

Има достатъчно основания да инициираме създаването на временна парламента комисия за проверка на всички данни за решения и дейности по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 година до края на март 2012 г. Това каза пред журналисти, Иван Иванов от ДСБ в парламента.

През 2002 година, тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски, на партийния конгрес на НДСВ обяви реанимирането на проекта АЕЦ „Белене”. От инициирането на проекта АЕЦ „Белене”, до момента, в който беше преустановен, той се оказа най-непрозрачният голям договор на България в новата история, смятат хората на Костов. Това е достатъчно основание народните представители да намерят начин да дадат обществена гласност за всичко, което е направено по този проект, и преди всичко по три направления: как беше разчистена площадката на АЕЦ „Белене”, на какво основание и как бяха постигнати договореностите за това, как беше продадено наличното оборудване и защо цената, на която беше продадено това оборудване, беше неколкократно по-малка от оценката на експертите, как беше подписано споразумение, според което българската страна пое ангажимент да поръчва оборудване от руската страна.

Всичко това без подписан договор за строителство и без осигурено финансиране за този проект, обясни Иванов.
Той смята, че комисията, което предлагат да бъде създадена, ще даде отговори именно а тези въпроси. Като, ако се установят законови нарушения, материалите ще бъдат изпратени в Прокуратурата и ще се търси отговорност.

Последвайте канала на

Novini.bg
521 1

Коментари 1

Добави коментар
xxx

2012.09.13 | 07:56

1
ох, как се наsират в последно време ДСб и сДС. поръчката е да се унищожава българската енергетика и ако не успеят, ще трябва да връщат пари, а може и друго.

Добави коментар

Водещи новини