"Възраждане": Вендинг машините за лекарства няма да засегнат бизнеса на фармацевтите

  • 17 септември 2024 15:12

  • 374
  • 1
© Novini.bg

Един от важните моменти в законопроекта е вендинг машините да бъдат вкарани в регистър. Вторият важен момент е те да бъдат поставени под контрола на Агенцията по лекарствата. Другото важно нещо, което искаме с този законопроект, е денонощните аптеки да станат част от Националната аптечна карта. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Маргарита Генчева, предаде репортер на Novini.bg.

По думите ѝ към момента по закон фармацевтите могат да откриват и денонощни аптеки, но те нямат финансов интерес и това е причината в 13 областни центъра в България да няма денонощна аптека.

Това затруднява изключително много достъпа на пациентите до лекарства, отбеляза тя.

Изваждането на аптечните апарати извън помещенията е единственото смислено нещо, което можем да направим, защото и към момента има аптечни апарати, но по регламент те се намират в самата аптека, посочи Генчева.

БФС е в протестна готовност, не одобряват вендинг машините за лекарства

Аргументите на фармацевтите са абсолютно несъстоятелни, защото и към момента те не упражняват пряк контрол върху тези автомати, те се намират някъде в аптеката и няма определен фармацевт, който да стои до автомата и да контролира кой какво си купува от него. Отделно от това, на много места тези автомати и към момента се намират извън помещението на аптеката, в нарушение на наредбата на Министерството на здравеопазването, и всички приемат това с мълчаливо съгласие, включително и контрлните органи, защото и те си дават сметка, че това е в интерес на пациентите, каза още депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател".

Машините няма да се поставят в големите градове, където има аптеки, това няма да засегне бизнеса на фармацевтите. Ще се отиде в селата, увери депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Цончо Ганев.

От партията не очакват законопроекта им, с който се дава правна възможност за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места с недостиг на аптеки, да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала, стана ясно от думите на Ганев. Със становища срещу предлаганите промени вече реагираха от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, както и от Българския фармацевтичен съюз. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.17 | 15:26

1
иZZраждане - ваксинираните антиваксъри педали хомофоби национални предатели.

Добави коментар

Водещи новини