НА ЖИВО: Главчев няма да уволнява областни управители: Всички изпълняват своите задължения

  • 13 септември 2024 12:02

  • 1068
  • 20
© Булфото

Служебният министър-председател Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и още петима министри отговарят на депутатски въпроси и питания.

Това предвижда програмата за работа на депутатите.

В парламентарния контрол на въпроси и питания ще отговарят и министрите Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на, Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Иванов е назначен за министър на труда и социалната политика в служебния кабинет с, Виолета КоритароваВиолета КоритароваВиолета Коритарова е назначена за министър на регионалното развитие и благоустройството в, Галя Кондева Галя Кондева Д-р Галя Кондева е назначена за министър на здравеопазването в служебния кабинет с и Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик..

Депутатите се изпокараха. Тошко Йорданов попита част от колегите си дали ще видим един любовен танц

"В най-кратък срок ще бъде изготвен Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа". Това заяви служебният министър-председател Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в по време на днешния блицконтрол.

"Няма по-голяма ценност от българските деца", отбеляза Главчев.

МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласува на второ четене през юли миналата година парламентът с промени в Закона за защита от домашното насилие. Това трябваше да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

"Служебното правителство Главчев - 2 ще направи всичко необходимо, за да може предсрочните парламентарни избори да са честни, прозрачни и свободни. Ако има съмнения, ще действаме безкомпромисно и светкавично. Бъдете уверени, давайте информация за нарушения на изборния процес, защото по всеки един сигнал, който се подава, ще бъде взето отношение, за да не се изкриви вотът на българските граждани", каза още служебният министър.

Той добави още, че служебният кабинет планира да извърши всички "необходими мерки", които да препятстват опорочаването на предсрочните парламентарни избори.

Главчев отново се похвали, че и на предишните избори 2 в 1 през юни месец не е чул вотът да е бил изкривен. Служебното правителство ще положи и допълнителни усилия за гарантиране честността вота. Ако след изборите се даде информация, че е имало опорочаване, ще е като след дъжд качулка. Основно изборите се организират от ЦИК, а изпълнителната власт осигурява материалното и техническо протичане на вота, подчерта служебният премиер. Припомняме, че и вчера, по време на заседанието в МВР по темата за изборите, каквото се свиква преди всяка една кампания, премиерът прехвърли основното отговорност за организацията върху ЦИК, а не върху МВР, които се занимават с купения вот. А и отговорността на МВР, по думите на Главчев, била споделена с прокуратурата.

"Сигналите за нарушаване на изборния процес да се подават по време на изборите, а не след дъжд качулка", призова още веднъж Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

Главчев изтъкна още, че няма информация дали се е правило "ала-бала с машините" за гласуване през годините. Той увери, че служебното правителство ще направи всичко възможно и сега да няма такова нещо. Главчев увери още, че на предишните предсрочни парламентарни избори, които се проведоха заедно с европейските избори на 9 юни, е нямало "ала-бала" с машините.

Не се предвижда никаква актуализация на бюджета, не се предвижда увеличение на данъците в рамките на бюджетната процедура, която се подготвя в Министерството на финансите. Това заяви служебният министър-председател Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в по време на блиц контрола в Народното събрание.

Премиерът отговори на въпрос на народния представител от "Възраждане" Йордан Тодоров, който попита не трябва ли да се вземат спешни мерки по отношение на бюджета, тъй като според него държавата се е устремила към катастрофа, към фалит на хората, заради вземането на нов държавен дълг. Народният представител попита премиера дали ще продължи политиката по увеличаване на държавния дълг и цитира прогноза на Министерството на финансите, според която, ако държавните разходи не бъдат преструктурирани, в бъдеще ще трябва да изтеглим нови 18 млрд. лв. държавни заеми.

"Не знам дали е стигнало до вас изпълнението на консолидираната фискална програма, но в сряда Министерският съвет я прие и затова не сте разбрали, че дефицитът е 0,3%", отговори на Тодоров служебният премиер. По думите му дефицитът е далеч от 3%, определен със Закона за държавния бюджет. В същия закон е посочено колко точно може да бъде изтегленият дълг, допълни премиерът. Движим се абсолютно в рамките и в параметрите на бюджета, приет от Народното събрание, подчерта Главчев и увери, че няма никаква опасност от катастрофите, които Тодоров чертаете. Ще ви представим и проект за бюджет, който се утвърждава от Народното събрание, ако все още е на власт нашето правителство, каза служебният премиер.

Относно държавния дълг министър-председателят каза, че: "Не трябва да се хвалим за поемането на нов дълг, но това е единственият начин за компенсиране на дефицит". По думите на Главчев или се поема нов дълг или почват да се свиват разходи. 

"Решението на Министерския съвет да предложи за награждаване Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, е законосъобразно". Така премиерът отговори на въпрос на Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България", относно решение на Министерския съвет да предложи Георги Йорданов за награждаване с орден "Стара планина" - първа степен. 

Награждаването с орден е извършено в съответствие с условията и реда, предвидени в Закона за ордените и медалите, каза още Главчев.

Предложението за награждаването е за цялостната му дейност за духовното въздигане на нацията и във връзка с 90-годишнината му, отбелязват от Министерския съвет. Под негово ръководство е построен един от символите на столицата - НДК, организирани са редица мащабни чествания за 1300 години на българската държава, получили огромен международен и национален отзвук.

Комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон, приет през 2000 г. и обнародван в бр. 37 на "Държавен вестник", посочва Атанасов във въпроса си. "Не смятате ли, че това решение влиза  в противоречие с действащ закон в страната и с този акт Министерския съвет, под Ваше ръководство, участва в поругаването на жертвите на престъпния комунистически режим у нас", пита Атанасов.

Извършена е проверка и не са открити документи, които да установяват принадлежност на Георги Йорданов към "Държавна сигурност" и разузнавателните служби на Българска народна армия, обясни Главчев.

Що се отнася до закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен – същият има декларативен характер и от правна страна не съдържа лустрационни разпоредби, които да съставляват нормативна пречка за удостояване на заслужили личности за техния безспорен принос към българската култура, какъвто е случаят с награждаването на Георги Йорданов, заяви Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

Лична мотивация нямам, това е решение на Министерския съвет, добави още служебният премиер. Предложението за неговото награждаване изхожда от инициативен комитет на културни дейци и е подкрепено от постоянно действащата в Министерството на културата комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци с държавни награди, обясни той.

"Всички областни управители изпълняват добросъвестно своите задължения и не са дали повод за отстраняване от длъжност", каза Димитър Главчев в отговор на въпрос на народни представители от ДПС (без Пеевски и група), относно  назначаване на ярки политически фигури за областни управители в Хасково, Търговище и Шумен. 

"По време на предходния служебен кабинет в областите, в които ДПС е първа политическа сила според резултатите от последните предсрочни избори, с решение на Министерския съвет бяха назначени областни управители членове на ДПС. В рамките на по-малко от месец назначените областни управители в Кърджали и Смолян, както и заместник областните управители на Плевен и Добрич, бяха освободени от Вас под претекст, че са проявили явни политически пристрастия, като са заявили подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган", се посочва във въпроса. "В същото време назначените от Вас областни управители в Хасково, Търговище и Шумен все още не са освободени от длъжност, въпреки открито заявените от тях политически пристрастия, както в областите, в които са назначени, така и в медийното пространство", казват народните представители и добавят, че настояват за незабавно предприемане на действия в тази посока.

Към този момент до мен не са достигнали конкретни сведения от достоверни източници, които да ми дават основания да предприема действията, към които ме приканвате, отговори Главчев.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1068 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
А ПЪК СВИЛЕНСКИ от БСПБКП

2024.09.13 | 09:26

1
ОТИШЪЛ ДА СЕ РЕГИСТРИРА С ФАЛШИВ ПЕЧАТ .....,АААХХХАААА ...МАААЙЙЙКОУУУУ ....В КРЪЧМАТА НЕ ЛЪЖАТ ТОЛКОВА,КОЛКОТО В БСП ...- ту ....,АААААААХХХХААВ
Ихааа

2024.09.13 | 09:29

2
ТИЯ ИМАТ ДЪРЖАВАТА ЗА НАСЛЕДСТВЕНА БАЩИНИЯ,СЪЩОТО Е И В БНР ПРОПАГАНДА ВОЛГИН ...

2024.09.13 | 10:02

3
Най накрая!
А ГУЦАНОВ ... БСП БКП

2024.09.13 | 10:30

4
ИСКАЛ НАЙ ПОСЛЕ " ЧЕСТИ ИЗБОРИ" ...., АМИ ВИЕ ИМАХТЕ МИНИСТРИ НА МВР ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ - не един дори и служебни , КОИТО ПРОВЕЖДАХА ИЗБОРИ .. , БСП НИКОГА ОТ 2009 ГОДИНА НАСАМ, НЕ Е ПЕЧЕЛИЛА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ... ,ЩО ГОВОРИШ ПРРРРООООСТОТИИ ..
БСП СТАНИШЕВ

2024.09.13 | 10:37

5
ПРОВЕЖДАШЕ ИЗБОРИ ...,БОЙКО ГИ ПОБЕДИ ПРЕЗ 2009 ГОДИНА С 113 ДЕПУТАТА ...., ... СТАНИШЕВ ДАЖЕ ПУСНА ПО РАНО РИБОЛОВА...,ЗА ДА ОТИДАТ ЗА РИБА ХОРАТА...,А НЕ НА ИЗБОРИ ....И ТОВА НЕ МУ ПОМОГНА
тикво

2024.09.13 | 10:45

6
искаме пряка демокрация
НАЛИ СИ СВОБОДЕН БЕ ...

2024.09.13 | 10:48

8
ДОРИ СИ СВОБОДЕН ДА ЛЮБИШ ПУУТИНА ....,КВО РРРРЕЕВЕШ ПАК ...
ГЕРБ ПОБЕДА

2024.09.13 | 10:46

7
116 ДЕПУТАТА БОЙКО БОРИСОВ ПРЕЗ 2009 ГОДИНА
dom

2024.09.13 | 11:33

9
da bre grobarski bokluk ala bala sas mashinite spored teb i evrogeiovete ima samo vav venecuela a pri vas vsicko e OK ne custvash li tce si bokluk

2024.09.13 | 11:39

10
Има ала бала с гласовете на ДПС във Врачанско и Пеевски. Пръча осъждан за организирана престъпна група наркотици и прост действа жена му е председателка във Врачанско

2024.09.13 | 11:44

11
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy
ПСИХО ЛАЙНЯРА ИБАН ОЛИГОФРЕН КАТИЛА

2024.09.13 | 11:50

12
Скандалният терорист и отявлен шизофреник Мирослав Блажев-КАТИЛА е станал ревностен мюсюлманин, подкрепящ идеите на терористични групировки, показа проверка на "България Днес". От профила му във Фейсбук става ясно, че КАТИЛА ежедневно контактува с български фенове на Световния халифат, част от които се намират в арабските страни. Блажев и приятелите му водят ожесточени дискусии, в които често се появяват призиви за джихад, изтребление на евреите и всички останали неверници. В тях българите често са наричани гяури или нещастни неверници, които с добро или насила трябва да бъдат накарани да приемат радостите на Аллах. Драстичната промяна в съзнанието на някогашния националист и член на ВМРО настъпва по време на престоя му в затвора, където КАТИЛА попадна заради отвлечения от него автобус с 37 пътници. Невижданият до момента в България екшън се разигра през януари 2009 г. на магистрала "Хемус". Преди отвличането на автобуса в блога си КАТИЛА се обявява за православен християнин и призовава към въоръжена революция за спасяването на България. Възгледи, които похитителят бързо забравя, за да прегърне каузата на Аллах и „Ислямска държава". Шокиращия си душевен обрат Блажев преживява зад решетките, става ясно от негов коментар във Фейсбук. Откровението си той прави под публикация, свързана с арестуваните от ДАНС фенове на групировката "Ислямска държава" в Пазарджик. Според спецслужбите феновете на джихада са ръководени от скандалния имам Ахмед Муса, който вече има две присъди за подобни престъпления. Именно възможността идолът му да попадне в затвора провокира КАТИЛА да се изкаже, че това ще е полезно за каузата им. "Е, брат, трябва да има и такива, които да посвещават във вярата и по затворите. А наясно ли си колко много такива хора има по затворите, които искат да се запознаят с исляма, а не могат, понеже няма кой да ги запознае. А известно ли ти е, че решението ми да приема исляма дойде именно докато бях в затвора, благодарение на един ходжа. Та той ме запозна с принципите на вярата в Allah. Така че Ахмед Муса много по-голяма работа ще свърши в затвора за четири години, отколкото, ако е навън. Не му мисля лошото на човека, а само казвам, че и в затворите живеят хора, търсещи пътищата на Allah", пише КАТИЛА под публикацията на своя приятел. Водач на БГ муджахидините . Освен писания във Фейсбук аверът КАТИЛА поддържа и два профила в сайт за споделяне на видеоклипове. Там псевдонимите му са неособено невинните , (Воин на Аллах от България) (Българският муджахидин). Чрез профилите си мистериозният проповедник е публикувал няколко клипа, възхваляващи Ислямския халифат. Жената, заради която отвлече автобуса, не иска да го види 33-годишният Мирослав Блажев – КАТИЛА, който на 27 януари т. г. (2009 ) -отвлече автобус с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса, за кратко време е станал звезда в Ловешкия затвор. Пандизчиите са готови пари да броят, за да го видят. Все им е в устата. За едни е герой, за други – глупак. И първите, и вторите обаче го жалят по причина, че от каквито и мотиви да се е водил, ще има да мачка пандизчииската кушетка. „Съжалявам за стореното. Каквото реши съдът, ще го приема. Направих спонтанно това деяние поради невъзможността да получа справедливост за бременната си приятелка Розинка, която миналата година Петър Ганев от с. Хераково удари с кола. Действах под напрежение от този инцидент. Не исках да наранявам никого в автобуса. Пишман терористът ,се посещава само от майка му Ирена Димитрова. Жената, заради която беше отвлечен автобусът, е заявила, че не иска да се среща с него. Психолог и психиатри извършват специално наблюдение над КАТИЛА . Целта е да се установи дали не страда от разстройство на личността-шизофрения. Възможно е травмата, която е получил през 1997 г., да е отключила психичните му проблеми. След нараняването преди години КАТИЛА се оплаквал от напрежение, тревожност, емоционална лабилност и невъздържаност. Охранителят КАТИЛА , с рождено име Мирослав Блажев бил гард без пистолет. Работодателите му и в двете охранителни фирми, в които бил нает през последната година и половина, изпитали недоверие към резкия му и избухлив характер. Затова никога не го сложили въоръжена охрана, твърдят източници от "С е к ю р и ти БГ" и "Ф о р с делта". Иначе можел да охранява АЕЦ "Козлодуй", който е един от обектите, с които "С е к ю р и т и БГ" има договор. Негови бивши колеги подозират, че Блажев силно е страдал от този факт. Затова и бързо напускал фирмите, където работел. Чувствал се винаги недооценен. Едва по-късно се въоръжил. Първо преработил газов пистолет в боен, след това незнайно как се сдобил и с ПСМ. Точно с тези оръжия Блажев отвлече във вторник автобуса с 36 пътници. МВР изиска вчера от двете фирми всички документи, с които Блажев е получил работата си. Според проверката на експертите от "Охранителна полиция" всичко било перфектно. Имало документ от лекар, който удостоверявал моментното психическо състояние, съдебно свидетелство, че е с чисто съдебно минало .В документите не е отразено обаче, че през 1996 г. Мирослав Блажев е бил лекуван от личностно разстройство. Най-вероятно и двамата лекари, които са издали документа за моментно психично състояние, са "забравили" да питат лудницата за минали психични заболявания, смятат запознати. "Проверих и се оказва, че лудницата не е издавал документ, удостоверяващ, че лицето е психично здраво", заяви директорът на психиатричната болница в града д-р Цанко Цанков. "На всяко лице, което е лежало в психиатрична болница, му се съставя досие, което се пази в продължение на 50 години". Според д-р Цанков в случаите, когато се налага издаване на медицинско удостоверение за психично здраве, психиатри по местоживеене трябва да упоменат, ако лицето страда от психично заболяване, и посочат моментния му статус.19-годишната Розинка Костова, приятелката на Мирослав, призна, че Петър Ганев, който стана причина за действията на Мирослав Блажев на 27 януари, наистина се e опитал да я прегази с кола на 1 август м.г в София. Тя била бременна, отишла до магазина, който е до дома му, и тогава той се опитал да мине с колата си през нея. По думите на Розинка, има свидетел на инцидента, но той не искал да говори, защото бил приятел на Петър. Според нея Петър Ганев искал чрез нея да причини страдание на Мирослав заради конфликт между двамата. На 27 януари 33-годишният Мирослав Блажев от Севлиево отвлече автобус с 37 пътници на фирма Биомет, пътуващ по линията София-Варна. Той бе въоръжен с пистолет със заглушител и поиска да му бъде доведен Петър Ганев, за да говори с него. Малко повече от час след отвличането Блажев се предаде на полицията. Впоследствие Районният съд в Ловеч наложи на похитителя на автобуса мярка "постоянно задържане под стража", като разпореди той да бъде въдворен в психиатричното отделение на Ловешкия затвор. КАТИЛА , е роден в Плевен през 1975 година. Розинка Костова е от дом за умствено изостанали хора ! Има дете умствено изостанало-ИЗРОДИ !!!
ТРЕПАНЕ ЗА ГАДНИЯ ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА

2024.09.13 | 12:59

18
УДРИИИ С ЛОПАТАТА В ГЛАВАТА НА ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.
КОСТЯ КОПЕЙКАТА

2024.09.13 | 12:44

13
ЧУЖДЕСТРАНЕН ПРИНЦИПАЛ И ЛИЦЕ С ПАРТИЯ,КОЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЛИ РАБОТИ ЗА ЧУЖДО ПРАВИТЕЛСТВО Е КОСТЯ КОПЕЙКАТА В БЪЛГАРИЯ ......, ПРИНЦИПАЛ НА МОСКВА В БЪЛГАРИЯ..Е КОСТЯ КОПЕЙКАТА ....,ТОЙ ИСКА ЗАКОН ПРЕДПИСАН ОТ ПУТИН.., КОЙТО НЯМА НИЩО ОБЩО С САЩ И ЗАКОНА ИМ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ

Добави коментар

Водещи новини