Адв. Георгиев: Президентът може да стопира процедурата за избора на нов главен прокурор

  • 10 септември 2024 11:50

  • 2565
  • 5
Адв. Георгиев: Президентът може да стопира процедурата за избора на нов главен прокурор
© Bulfoto

Турбуленциите в съдебната власт заради избора на нов главен прокурор коментират д-р Орлин Колев,  преподавател по конституционно право, и адвокатът Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Припомняме, че действащият Висш съдебен съвет вече 2 години работи с изтекъл мандат. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор. Членовете решиха да предложат процедурата за избор на обвинител №1 да бъде рестартирана по нови правила. 

„Настоящият ВСС действа по силата на така нареченото „несъщинско удължаване на мандата на своите членове". От една страна е от обществена необходимост да действа, но от друга – органът по избора е в невъзможност да проведе нов избор. В момента ВСС ще стигне втората си година. От една страна членовете са с изтекъл мандат, но продължава да действа. От гледна точка на легитимността, нямат право да избират нов прокурор”, поясни адвокат Георгиев.

Изборът на нов главен прокурор - на 16 януари

„Изправени сме пред ситуация, в която когато и да започне процедурата на нови членове, все ще сме закъснели и ще имаме съмнения за политическа конюнктура, която да прозира през съответните кандидати”, каза д-р Колев.

"Важно е да правим разлика между легитимност и легалност. Считам, че решенията не са уязвими", каза още Колев.

'През 2017 година президентът Радев се възползва от единственото си вето да върне мандата на Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25 като председател на ВАС. Каза, че той е избран от ВСС с изтичащ мандат. Сега има сериозен аргумент да върне този избор и да сезира КС", каза Георгиев.

Това означава, че депутатите (минимум 48 на брой) или президентът, могат да стопират процедурата, ако сезират КС. За президента не е определен срок, в който може да върне това решение", смята Георгиев.

„При повторно предложение е длъжен да издаде указ”, поясни Колев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2565 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.09.10 | 13:04

1
Този идиот да не се меси повече,че където пипне трева не никне.
Bonth12

2024.09.10 | 13:16

2
добро утро Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, къщата ви, брака ви, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всичките ви финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през процес, надежден, бърз и много достъпни. Обикновено начисляваме лихва от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност. на ваше разположение
Тя

2024.09.10 | 13:19

3
Радев така и изгони и Гешев че искаше да го разследва
Жжхх

2024.09.10 | 13:47

5
Радев е най големия боклук от боклука който Гайтански събира семейство изостави заради шаврантия държавата ще оправя Червен руски шпионин оженен за един ден

2024.09.10 | 13:37

4
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини