Български военен контингент бе изпратен за участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR)

  • 02 септември 2024 15:18

  • 483
  • 9
Български военен контингент бе изпратен за участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR)
© МО

„Предстои ви отговорна мисия, в която трябва да утвърдите авторитета и професионализма на българските воини. Убеден съм, че ще се справите, защото знам, че българските военнослужещи проявяват своя характер и добродетели при изпълнението на задачите си по всяка една от мисиите на Въоръжените сили“. Това заяви днес, 2 септември, в Асеновград началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на церемонията по изпращане на втория контингент за изпълнение на мисия в състава на Регионално командване „Запад“ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово.

На събитието присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командири на формирования от Въоръжените сили, представители на местната власт и др.

В контингента са включени военнослужещи от 4-и артилерийски полк, 101-ви алпийски полк и 110-и логистичен полк от състава на Сухопътните войски, както и от Мобилната комуникационна и информационна система на Съвместното командване на силите. Те ще изпълняват задачи, свързани с подпомагане на сигурността в района, патрулиране и наблюдение в зоната за отговорност и др.

Адм. Ефтимов ще присъства на тържествения ритуал за изпращане на български военен контингент за участие в операцията на НАТО в Косово

Адмирал Ефтимов посочи, че военнослужещите от 4-ти артилерийски полк имат основания да се гордеят с постигнатото през годините – множество учения, тренировки, включително и успешно участие в най-голямото учение на Сухопътните войски за тази година „Тракийски воин“. „Признателни сме за активния им принос за гасенето на пожари в това най-натоварено лято по отношение на опасната природна стихия. И в района на с. Отец Паисиево, и в района на язовир „40-те извора“ военнослужещите от полка бяха на първа линия в борбата срещу огъня. Убеден съм, че местната власт и хората на Асеновград оценяват високо това. И тъй като в контингента, който изпращаме днес, има военнослужещи и от 110-ти полк в Пловдив, съм длъжен да кажа, че и те имат заслуги към справянето с огромния огнен проблем през това лято“, подчерта началникът на отбраната. 

Адмирал Ефтимов бе категоричен, че контингентът е съставен от военнослужещи от различни формирования, но подготовката и успешната сертификация са показали добър синхрон между тях. „Вашата маневрена рота, като част от многонационалния батальон на Регионално командване „Запад“, ще се включи в изпълнението на важни задачи в подкрепа на усилията на НАТО за стабилност, недопускане на напрежение и осигуряване на мирна и безопасна среда“, каза той. 

От името на министъра на отбраната адмирал Ефтимов връчи на контингента икона на Свети Георги Победоносец, съобщават от МО.

В отговор на журналистически въпрос относно изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили адмирал Ефтимов отбеляза, че през следващата година ще имаме минимум 5 хеликоптера, готови да гасят пожари. Той отбеляза, че в Щаба на отбраната е разработена концепция, в която са включени и самолети, но виждането на военното ръководство е те да бъдат многоцелеви.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
483 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
САМО БОТЕВ

2024.09.02 | 16:40

9
МОЖЕ ДА СА ВСЯКЪКВИ НО СА СИ НАШИ ВОИНИЦИ, ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ ХРАНИ СОБСТВЕНА АРМИЯ ХРАНИ ЧУЖДА АРМИЯ
САМО БОТЕВ

2024.09.02 | 16:40

8
МОЖЕ ДА СА ВСЯКЪКВИ НО СА СИ НАШИ ВОИНИЦИ, ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ ХРАНИ СОБСТВЕНА АРМИЯ ХРАНИ ЧУЖДА АРМИЯ

2024.09.02 | 16:32

7
samo tiofleci

2024.09.02 | 16:28

6
Абе тия тюфлеци защо са с АК47????? Натовска "армия" с Руски автомати!!! Смешници! Гнусна дъжава!

2024.09.02 | 16:06

5
Малиииий, смях.

2024.09.02 | 15:58

4
Какви са тези тюмбели Бах Маями.

2024.09.02 | 15:50

3
Тримата от запаса 2 ли са снимали

2024.09.02 | 15:42

2
САЩ да ни върнат Македония и Западните покрайнини!

2024.09.02 | 15:41

1
България е винаги на губещата страна.

Добави коментар

Водещи новини