ВМРО към МВнР: България да не приема Зоран Джорджевич за посланик на Сърбия!

  • 02 септември 2024 11:48

  • 653
  • 1
ВМРО към МВнР: България да не приема Зоран Джорджевич за посланик на Сърбия!
© Булфото (архив)

Спорно предложение на спорна политическа фигура от партията на сръбския премиер Вучич за посланик на Сърбия в България. Става дума за Зоран Джорджевич - бивш министър на отбраната, бивш министър на труда и социалната политика и директор на пощите. През август миналата година Словения отказа агреман на Джорджевич с аргумента „съображения за сигурност“. Сега Вучич го предлага за сръбски посланик в България.

Това означава че Сърбия, която е по-малка от територия и не е член на нито на ЕС, нито на НАТО, си позволява да се отнася пренебрежително към България, правейки това предложение. Означа също така, че държавата Сърбия няма намерение да развива сериозни отношения с България. Неслучайно сръбските дипломати и медии се смеят и казват, че Джорджевич е достоен само за посланик в далечната островна държава Тонга.

Зоран Джорджевич не е дипломат от кариерата, спорна политическа фигура е в самата Сърбия, като името му се свързва с няколко скандала, включително около офшорна фирма, на която е бил собственик и е работила за Телеком-Сърбия. 

От ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа считаме, че даването на съгласие Джорджевич да бъде одобрен за посланик в България е проблематично. Отказът на Словения е показателен, че предложеното лице представлява проблем, като не бива да се пропуска и факта, че Джорджевич не е от фигурите, които споделят идеята за сближаване на Сърбия с ЕС, съответно да се спазват минималните изисквания за защита на човешките права. В контекста на сръбската политика в Западните покрайнини назначаването на партийна фигура от партията на Вучич за посланик на Р Сърбия в България не е добър знак. МВнР следва да има предвид, че дипломат от кариерата е по-подходящ за даване на агреман.

ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа настоява МВнР да не дава съгласие Зоран Джорджевич да бъде посланик на Р Сърбия в Р България.

Младежите на ВМРО алармират прокуратурата за скандален рекламен клип на Диона

Последвайте канала на

Радина Лазарова
653 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.02 | 13:18

1
da go duhat maketata

Добави коментар

Водещи новини