Росица Кирова взе участие в Световния форум на жените в Улан Батор

  • 23 август 2024 14:06

  • 195
  • 1
Росица Кирова взе участие в Световния форум на жените в Улан Батор
© НС

България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в Световния форум на жените в монголската столица Улан Батор, съобщиха от пресцентъра на НС.

Заместник-председателят на парламента направи изказване по основната тема на форума - „За зелено бъдеще“. Събитието е организирано от президентската администрация и министерството на външните работи на Монголия в сътрудничество с ООН.

Председателят на Народното събрание, един от заместник-председателите на парламента, вицепрезидентът, както и председателите на няколко от парламентарните комисии в България са жени, подчерта Росица Кирова. Тя посочи, че от приемането й в ЕС досега България е издигала само кандидатури на жени за български еврокомисар. По думите на заместник-председателя на Народното събрание тези факти показват, че с постоянство и усилие може да се открие път за жените както в политиката, така и в други области от обществения живот.

Въпросите за равенството между половете, ограничаването на насилието, грижите за децата, възрастните и хората с увреждания са обвързани с по-глобалните въпроси за екологичното равновесие и регионалното развитие, посочи в изказването си Росица Кирова. Тя подчерта, че зеленото бъдеще се изгражда с използване на повече възобновяеми източници на енергия за производство, транспорт и отопление на сгради, както и с икономия на ресурси. В България има ръст на производството на енергия от възобновяеми източници и през 2023 г. неговият дял достигна 13 процента от произведеното количество енергия, уточни заместник-председателят на парламента. През миналата година бе прието и специално законодателство, което стимулира използването на възобновяеми източници за отопление на домовете, инвестираме и в екологично чист обществен транспорт, добави Росица Кирова. 

Над 300 представителки на националното ръководство и областните структури на Жени ГЕРБ участваха в национална конференция

България си е поставила за цел да бъде увеличено използването на водород в икономиката и мобилността, посочи заместник-председателят на Народното събрание. През 2023 г. страната заема 12-то място по производство на водород в рамките на Европейската икономическа зона, добави Росица Кирова.

Според заместник-председателя на българския парламент, за да участват жените в ускоряването на действията, свързани с околната среда, трябва те да са добре образовани и да са подкрепяни от семейството и обществото. В това отношение България има значително конкурентно предимство, тъй като делът на жените в сферата на технологиите е най-високият в ЕС, подчерта Росица Кирова. България е в челната тройка на ЕС по дял на жените учени и инженери, добави тя.

В рамките на форума заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова разговаря с председателя на монголския парламент (Великия държавен Хурал) Дашзевгийн Амарбаясгалан. Задълбочаването на интерпарламентарните отношения между двете държави беше основна тема на срещата. Общо бе мнението, че сърдечното и приятелско отношение между двата народа от близкото ни минало е добра основа за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество в сферите на земеделието, образованието, леката промишленост и туризма.

България цени приятелските отношения с Монголия, основани на дългогодишни традиции и споделени ценности, посочи заместник-председателят на парламента в разговорите си с президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух и с премиера на страната Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене.

България и Монголия могат да си сътрудничат в производство на стоки и продукти по европейски стандарти, заяви Росица Кирова на среща с монголския министър на селското стопанство и леката промишленост Жадамбън Енхбаяр. България традиционно подкрепя образованието на монголски студенти в български университети и в момента у нас се обучават 10 младежи в специалности, свързани с аграрните науки, подчерта заместник-председателят на Народното събрание.

Министър Жадамбън Енхбаяр е изразил желание да оглави групата за приятелство Монголия – България, за да има още по-добро взаимодействие с групата за приятелство с Монголия в българското Народно събрание, чийто председател е Росица Кирова.

На среща с министъра на пътищата и транспорта Борхуугийн Делгерсайхан Росица Кирова подчерта стратегическото географско положение на двете държави, което ги превръща във важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия изток и Азия. Росица Кирова и Борхуугийн Делгерсайхан бяха категорични, че е от съществено значение подготовката на споразумения за международни автомобилни превози на пътници и товари и за въздухоплавателни услуги.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
195 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.23 | 14:12

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини