Министър Владимир Малинов: Не се притеснявам от проверките в "Булгартрансгаз"

  • 15 август 2024 08:21

  • 428
  • 1
© Кадър - БНТ

"Адмирирам и приветствам тази проверка на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз", защото тази тема е добре да бъде затворена". Това заяви в  ефира на БНТ служебният министър на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер и добави, че е напълно по спокоен по темата поради няколко причини.

"Проверка е установила, че няма извършени нарушения по отношение на обществената поръчка и тя е проведена в съответствие с изискванията и принципите на Закона за обществените поръчки и няма индикатори за измама".

Не обвинява Европрокуратурата, че действа под дългата ръка на Русия, каза още той.

Служебният министър на енергетиката поясни, че фокусът на проверката е върху обществената поръчка и изпълнението на самата нея на база сключения договор.

"По самия договор е преведено само авансово плащане. Това плащане е обезпечено на 100% от изпълнителя и други плащания към него не са извършвани във връзка със строителството на самите сондажи. Към този момент са заплатени дейностите, свързани с проектирането, издаването на разрешение на строеж и екологичната оценка.Но европейски средства не са изразходвани за строителство на тези сондажи", категоричен беше Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер.

След проверката на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз": Министър Малинов спира договора за разширението на "Чирен"

Според него българската енергетика е станала тема, от която всички разбират "като футбола и други теми".

Малинов заяви, че категорично страната ни ще се опита да предоговори договорът с турската компания Боташ, чието изпълнение сега е сериозна финансова тежест за Булгаргаз. Малинов отбеляза, че електронната система на "Булгартрансгаз" не дава преимущество на една или друга компания. В момента в нея капацитет резервират 6-7 компании. Малинов отбеляза, че "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние със загуби около 200 милиона лева.

"Не е тайна за никого, че българската енергетика е била безспорно зависима от един източник, а това е Русия", заяви служебният министър на енергетиката.

Българската енергетика трябва да бъде независима и диверсифицирана, каза той.

"Но виждам, че за много от проектите, по които работим има хора на статуквото, които са свикнали да живеят и да изграждат това статукво, експерти, които са изграждали и са живеели в една енергетика, изцяло зависима".

Последвайте канала на

Калина Христова
428 1

Коментари 1

Добави коментар
Надежда дДойчева...

2024.08.15 | 10:00

1
КАТИЛА, ближи си сам насраните мъде и си лапай сам рязания уй. Вече се хвалиш, че си станал войн на Аллах ли , ибана ШУШУМИГО? Явно гаджето ти Ахмед Муса, те е обрязъл след секса. ХАХАХАХАХА

Добави коментар

Водещи новини