Виолета Коритарова: ВиК инфраструктурата е много остаряла и изисква много силно финансиране

  • 14 август 2024 16:29

  • 365
  • 3
Виолета Коритарова:  ВиК инфраструктурата е много остаряла и изисква много силно финансиране
© Булфото, архив

Проектите по програмата за общините са предимно за рехабилитация и изграждане на нова инфраструктура, за да намалим именно загубата на питейно-битови води. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета КоритароваВиолета КоритароваВиолета Коритарова е назначена за министър на регионалното развитие и благоустройството в в отговор на журналистически въпрос има ли опасност от пресъхване на язовири и защо се губят количества вода по водопреносната мрежа. Тя направи коментар по темата след края на днешното заседание на Министерския съвет.

Нееднократно съм имала възможност да съобщя, че наистина ВиК инфраструктурата е много остаряла и изисква много силно финансиране, каза Коритарова. По думите ѝ финансовият ресурс за тази цел се осигурява посредством програмата за общините.

В края на юли от регионалното министерство съобщиха, че Инвестиционната програма за общински проекти е най-бързият възможен източник за инвестиции във ВиК инфраструктура в страната. Тя дава възможност на местните администрации да решат голяма част от проблемите с водоснабдяването в общините, които през летните месеци се изострят заради напояване, пълнене на частни водоеми, аварии, амортизирана водопроводна мрежа, засушаване и др., отбелязаха от ведомството.

Димитров: Няма населени места на воден режим заради липса в язовири на МОСВ

По-рано днес от МОСВ призоваха за спешни действия за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на населението и изпълнението на нормативните изисквания към ВиК системите – главно по отношение на тяхната ефективност и намаляване на загубите на вода по водопроводната мрежа. От министерството посочиха като възможност включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване.

Пред журналисти в Министерския съвет ресорният министър Петър ДимитровПетър ДимитровПетър Димитров е назначен за министър на околната среда водите в служебния кабинет с отбеляза, че загубите по тръбопроводите във ВиК дружеството, които са стари и амортизирани, са изключително големи, както и в съоръженията на „Напоителни системи“. 

Загубата на вода е проблем, който е свързан с много години назад и в голяма степен се дължи на липсата на инвестиции в подземната инфраструктура на „Напоителни системи“, каза също пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на земеделието и храните Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик.

Нинова иска изслушване на четирима министри: Частни ВЕЦ-ове трупат печалби, а 200 000 българи стоят без вода на 40 градуса

Темата бе засегната и в парламента, като депутатът от "БСП за България" Корнелия Нинова обяви, че от левицата са внесли искане за изслушване на четирима министри за безводието. Настояването е за изслушване да бъдат поканени министрите на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, на енергетиката и на околната средата и водите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
365 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.08.14 | 17:23

3
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman
доларчо

2024.08.14 | 17:21

2
ДОБРЕ ФИНАНСИРАНЕ ОБАЧЕ ТЕ ЩЕ ГИ ОТКРАДНАТ КМЕТОВЕТЕ ПО МЕСТА!

2024.08.14 | 16:30

1
ЧЕРВЕНА БАБИЧКА ВЪН

Добави коментар

Водещи новини