Кунева: Никога не се е случвало да няма номинация за еврокомисар, България ще изпрати име

  • 14 август 2024 15:40

  • 327
  • 1
Кунева: Никога не се е случвало да няма номинация за еврокомисар, България ще изпрати име
© Булфото архив

Нямам съмнение, че България ще изпрати име за еврокомисар до 30-и август. Това е изцяло в правомощията на министър-председателя, независимо дали има вече съставен нов кабинет. Тази увереност изрази пред БНР Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, първият български еврокомисар.

"Такива имена (за номинация за еврокомисар) са се дискутирали, когато настоящият министър-председател е поел поста", уточни тя и припомни, че България е за втори път в такава ситуация, когато служебно правителство трябва да предложи еврокомисар, а първият такъв случай е бил при служебния премиер Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то.

"Никога не се е случвало в историята на ЕК да няма номинация за еврокомисар. Всички комисари минават през т.нар. Комитети и Комисията ще се гласува анблок, освен при получено "не" от някой от комисарите. Тогава ще трябва да се предложи друг кандидат и цялата ЕК ще забави своето влизане в сила. Правната комисия трябва да се произнесе дали, ако България не предложи кандидат, това ще забави целия процес и ще изчака да се направи предложение, но за мен това е много малко вероятен сценарий", обясни Кунева.  

Илиана Иванова: България да даде номинация за нов еврокомисар

"Идеята, че ако имаме български комисар в съответния ресор, той ще отдели малко повечко средства за нас, е много детинска и няма как да се случи. Това, което може да се научи от нашия еврокомисар, това е как се управлява Европейският съюз и какво трябва да направят нашите политици, но и нашата администрация", подчерта тя.

Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 уточни, че при разпределението на портфолиата на еврокомисарите се гледа географската картина:

"Не е възможно всичко да отива на запад или на изток. Прави се едно нормално разпределение, защото иначе не изглежда добре и се разочароват страните. Както и да се разпределят между стари и нови страни важните портфолия".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
327 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.14 | 17:24

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини