Калин Стоянов поиска по-високи глоби за шумните превозни средства

  • 01 август 2024 10:52

  • 444
  • 0
Калин Стоянов поиска по-високи глоби за шумните превозни средства
©

"От началото на годината са проведени 186 операции за техническа изправност и по изправност на шума, като това включва незаконни гонки и дрифотве".

Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните на изслушване в парламента по повод получени сигнали от редица населени места в страната за системни нарушения и шум при организирани на гонки. 

В 106 операции са участвали екипи на автомобилна администрация. За техническа неизправност са спрени 3170 коли. Наложени са 776 глоби за шумни коли и 837 превозни средства са временно спрени за премахнати шумозаглушители, като най-много са в Бургас, Варна, Стара Загора и София.

Наложени са 20 345 глоби за технически неизправни превозни средства.

Министър Стоянов: Ситуацията с пожарите в Благоевградска област е тежка

Контрол на нивото на шум се прави при техническите прегледи на автомобилите, това е в ресора на транспортния министър, каза Стоянов. Задължение имат и стопаните на пътя - Агенция "Пътна инфраструктура" и общините, добави министърът. 

"Понякога има затрудения при замерването на шума поради липса на регламентация на уредите, чрез които се прави контрол. Налага се за всяка кола да се прави отделна настройка. За да се измери ниво на шум, трябва да има изолирана среда. Направено е запитване до всички дирекции на полицията в страната за закупуване на нови уреди за замерване", каза още Стоянов. Той посочи, че има ред, по който се установяват нарушения и се налагат глоби в тази посока. 

Контролната дейност би била по-ефективна, ако има нормативно определено гранично ниво на шум в различните зони на градовете. Освен това ще има по-добър ефект от по-високи глоби, сега те са между 50 и 500 лева, каза Стоянов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
444 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини