Общинските съветници от БСП съобщиха, че няма да се включат в извънредната сесия на СОС

  • 01 август 2024 10:22

  • 472
  • 3
Общинските съветници от БСП съобщиха, че няма да се включат в извънредната сесия на СОС
© Булфото (архив)

Не участваме в незаконни действия на Столичния общински съвет (СОС), заяви председателят на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е - София и на Местна коалиция "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" Иван Таков от името на общинските съветници от групата на социалистите в позиция изпратена до медиите. Таков съобщи още, че няма да се включат в свиканата от председателя на СОС Цветомир Петров за днес извънредна сесия.

В днешното заседание на съвета е предвидена само една точка и тя е за връщане за ново обсъждане на решението на СОС за назначаване на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества - „Център за градска мобилност“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Топлофикация София“ ЕАД и „Софтинвест“ ЕАД“. Вносител на доклада е кметът на Столична община Васил Терзиев. 

СОС заседава извънредно заради доклада за общинските дружества

Таков посочи, че преди по-малко от седмица областният управител обяви за нищожно писмото, с което кметът Васил Терзиев връща решението по доклада за ново обсъждане от СОС. Това действие е изцяло в правомощията на Стефан Арсов, дадени му от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), обясни Иван Таков.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") (ПП-ДБ-СС) предлагат днес СОС да се съобрази с решение, което по напълно законния ред е обявено за нищожно от областния управител, смята още Таков. На практика от ПП-ДБ-СС предлагат СОС да предприеме незаконни действия, добави още общинският съветник от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Той заяви, че групата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е няма да участва в това.

Иван Таков посочи също, че според Върховния административен съд (ВАС) кметът на общината няма правен интерес да обжалва заповедите на областния управител. "Освен това, ВАС е категоричен, че съдебните производства по Административно-процесуалния кодекс (АПК) решават спорове между частноправни субекти и администрацията, а не между административни органи", обясни той. Тези мотиви на практика доказват, че свиканата за днес сесия е напълно безпредметна, добави общинският съветник.

По думите му свикването на днешното заседание е незаконосъобразно и нарушава Закона за местното самоуправление и Правилника за организацията и дейността на СОС, комисиите и взаимодействието му с администрацията на Столична община. За ПП-ДБ-СС стана обичайна практика да не зачитат законите, но това не означава, че ние ще допуснем тя да бъде пренесена и наложена в Столичния общински съвет, заяви Таков. 

Контрера, ВМРО: „Промяната“ в Столична община криминално свика извънредно заседание на СОС

БТА припомня, че по-рано тази седмица от групата на ПП-ДБ-СС в СОС настояха за оставката на областния управител на София-град заради смяната на ръководствата на общинските дружества. По думите на Борис Бонев ГЕРБ стои в основана на превземането на общинските дружества. Това се случва и в директно нарушение на закона, какъвто беше и докладът за смяна на ръководствата на дружествата, посочи още Бонев. Той смята, че има само един изход от ситуацията и това е оставката на областния управител на София-град Стефан Арсов. На 13 юли кметът на София Васил Терзиев върна за ново гласуване смяната в ръководствата на общинските дружества. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
472 3

Коментари 3

Добави коментар
Е, има си хас

2024.08.01 | 10:28

1
Те нали гласуваха заедно с контрерите и тиквите за парашутистите в дружествата, сега усвояват :)

2024.08.01 | 10:55

2
Адолф е бил прав за комунистите, че са подчовеци. Освен лъжци и кради без капка срам, тази на снимката е и циганка. Комунитите са враговете на народа.

2024.08.01 | 10:57

3
Човек стига докъдето му позволиш, след като 4 пъти фалираха държавата, комунистите се хилят и са с грамадно самочувствие. Цигани и крадци. Опортюнисти и психопати.

Добави коментар

Водещи новини