Делян Добрев: Цените на горивата ще паднат, ако се намали акциза

  • 06 септември 2012 07:40

  • 600
  • 4
Делян Добрев: Цените на горивата ще паднат, ако се намали акциза
©

Признанието за страната ни от класацията на Световния икономически форум ще доведе повече външни инвеститори. България вече не е страна сравнявана с Румъния, а страна от Западна Европа. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма  Делян Добре.

"В началото на ноември очакваме цените на горивата да мръднат надолу. Ако горивата в ЕС са поскъпнали с 6%, то в страната ни са с 5,7%, разликата е много малка, движим се близо до цените в ЕС. Надявам се тенденцията за поевтиняване на петрола да продължи. Ако развием находища на газ в страната ни, не трябва да очакваме, че горивата ще поевтинеят страшно много", каза още Добрев.

Според Добрев в България е несправедлива да има същия акциз както в други страни от Европа, които имат по-високи доходи, ако го намалим - цените ще паднат с 30 стотинки.

"Няма да има нова газова криза в страната ни. Двете теми за проверката на "Газпром" от ЕК и налягането на доставяния газ в страната ни няма общо. Не мисля, че "Газпром" ще завърти кранчето за това, че съдействаме за проверките на ЕК в дружеството. Ние трябва да търсим алтернативи - да си намерим газ в дълбоко Черно море и в Южна България. Ние нямаме алтернативи за доставка на газ различен от "Газпром", направили сме "Булгаргаз" монополист и вътре в страната. Високата цена на газа до голяма степен убива българските производства, за това трябва да търсим алтернативи.", коментира министърът на икономиката.

Според него като всяка една проверка на такъв договор между България и "Газпром" Европейската комисия може да каже, че има господстващо положение и да се коригират несправедливите клаузи. ЕК ще настоява те да отпаднат. При преговорите за следващия договор за газ руската компания трябва да си оставим повече място за маневри чрез различни механизми, които да позволяват заявените количества да се променят и да включваме други доставчици. Той не трябва да е дълъг договор.

Рисковете за околната среда са познати на света от десетилетия, но света успява да ги контролира, заяви Делян Добрев.

Последвайте канала на

600 4

Коментари 4

Добави коментар
Mudov

2012.09.07 | 16:36

2
Аве пресметачи как определяте цените като петролът се движи в една граница? Как като пада на фондовите борси вие продължавате да дигате цените а не ги смъквате като пада петролът . Как може горивото в източна Европа да са ниски сравнение с наще . Хора събодете се малко . Един барел го избиват само за няколко часа както 1000 кубични метра газ. В някой бензиностанций докарват за по малко от 3-4ч. м/у 2 хил. лева и достига до 6 хил. лева про това нощно време . това искуствено дигане на цените без да СВАЛЯТ трябва да спре!!!Ине да ми обясняват този акциз ,който е един и същ....
pp

2012.09.07 | 06:40

1
Цената ще падне когато се намали печалбата на Златев
Георгиев

2012.09.08 | 13:21

4
Цените на горивата ще паднат - когато паднем и ние от власт- ура !!!! Браво Делян Добрев - само ти от Хасково казват че си бил учил за министър !

2012.09.07 | 19:23

3
Масон

Добави коментар

Водещи новини