НА ЖИВО: Депутатите задължиха властта да помогне на пострадалите от пожарите

  • 19 юли 2024 09:02

  • 924
  • 12
© Bulfoto

Народното събрание включи в програмата си за работа за днес проекти на решения за осигуряване на средства в бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица. Решението бе взето единодушно със 190 гласа "за". Проектите на решения са два, уточни председателят на парламент Рая НазарянРая НазарянРая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна. Тя е.

Единият е с вносител Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г - ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, а другият с вносител Венко Сабрутев от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Точката е първа от дневния ред за днес, а останалите се преномерират.

Депутатите ще изслушат служебния премиер и служебния министър на отбраната

Вчера бюджетната комисия прие проекторешение, с което Народното събрание задължи Министерския съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите хора, както и да осигури необходимите средства и да предприеме нужните действия за закупуване на летателна техника за гасене на пожари за нужните на МВР.

Организацията в държавата по отношение действията на изпълнителната власт във връзка с пожарите не са много добре организирани, коментира пред журналисти преди началото на днешното пленарно заседание депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" (ПП-ДБ) Димитър Найденов. Той подчерта, че всичко е въпрос на организация и средства. 

При кабинета „Денков“ имаше 300 млн лв. в МВР, събрани от приходи, и с тези пари се купуват нови BMW-та, защо не се купуват пожарни, добави Найденов. Ние като парламент, като законодателна власт с контролни функции върху изпълнителната власт, повикахме вътрешния министър и премиера да чуем каква е организацията, от което стана ясно, че няма добра организация и институциите не работят ефективно. 

Кабинетът „Денково" беше свален от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на преждевременно, отговори депутатът от ПП-ДБ на въпрос защо не е закупена тогава техника. Вижда се, че те работят по начин, по който после се оказва, че не е добре за държавата, посочи Найденов. Вчера, даде пример той, провалиха кворума на временната комисия за Нотариуса - ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Очакват, че всеки момент Народното събрание ще се разпадне и тази комисия ще спре работа, заради всички тези неща държавата е в това положение, смята политикът. Искаме оставката на Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните, не я подава, кой го защитава – Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, каза още той.

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица.

В решението е посочено още, че Министерски съвет трябва ежеседмично да информира Народно събрание (НС) за предприетите действия.

"Военният Шенген" не касае транспортната инфраструктура, която се изгражда и се финансира от ЕС, а граничните процедури при преминаваме на съюзни войски през наша територия и облекчаването на тези гранични и митнически процедури.

Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който бе изслушан от народните представители в пленарната зала във връзка с писмото за намерения за създаване на коридор за военна мобилност, което Румъния и България подписаха заедно с Гърция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, наричано военен Шенген. 

Запрянов каза, че членството на страната ни в НАТО е основен гарант за териториалната цялост, политическата независимост и сигурност на държавата. Успешното изпълнение на плановете на НАТО за възпиране и отбрана, наред с останалите фактори, зависи от съществуваща вече мирновременна национална инфраструктура и предварително съгласувани транспортни процедури между отделните съюзници, отбеляза той. 

По отношение на транспортните коридори Запрянов заяви, че споразумението се отнася до модернизиране и изграждане на железопътни (жп) линии, транспортни артерии по направление Кулата – Видин, Александруполис – Русе – Силистра. 

Той посочи, че от военните се иска да зададат параметрите, които да бъдат взети предвид при проектирането на тези транспортни коридори и жп коридори, които да могат да поемат и превоза на войски и тонажи на отбраната.

Изграждането на буферни паркинги ще реши проблемите с опашките от камиони по границите, каза от парламентарната трибуна служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Според него, ако има такива съоръжения, трафикът ще бъде регулиран и няма да се стига до струпване.

Дори влизането в Шенген по суша няма да реши този проблем. Пропускливостта на граничния пункт на Дунав мост при Видин  е между 40 и 50 камиона на час, каза още Гвоздейков. Според него е възможно да се мисли за законодателна инициатива, а държавата сериозно трябва да поеме ангажимента за изграждането на подобни паркинги в страната.

Гвоздейков отговори на въпрос от депутата Димо Дренчев, който заяви, че момчета "в черни дрехи" принуждават камиони да паркират на частен паркинг до Дунав мост край Видин, като българските плащали по 15 лева, а чуждите - по 15 евро.

В отговор на друг въпрос, свързан с пътуването с влак между Пловдив и Асеновград, както и в направление към Хасково и Свиленград, Гвоздейков каза, че заради ремонти на гара Пловдив се налага прекъсване на част от жп трасетата. За част от пътуващите е създаден временен перон, за който министърът заяви, че е разпоредил изграждането на по-добри условия на чакащите.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Росица Валентинова
924 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2024.07.19 | 09:44

1
Парламента и държавната администрация да заминават да гасят. Стига заседания и съвети. 120 хиляди държавна администрация, 20 хиляди армия, 100 хиляди полиция, а те викнали 40 човека от турция!

2024.07.19 | 10:05

2
БРАВО! БРАВО! БРАВО! СЛОЖИХА ЧАТАЛА НА ВРАТА НА МУТРИТЕ ДА ПЛАЩАТ!
????

2024.07.19 | 11:08

3
А,КОГА НАРОДА ще ЗАДЪЛЖИ депутатите ,да ЗАПОЧНАТ БОРБАТА с КОРУПЦИЯТА-ПРОБЛЕМ НОМЕР ЕДНО на България ?!
ШИБАМ КУPBИТЕ НА КОЗЯК 16

2024.07.19 | 11:12

4
СЛЕД 35 ГОДИНИ ВЕЛИКА ДЕМОКРАЦИЯ ВСЕ ОЩЕ ГАСИМ ПОЖАРИТЕ СЪС ЗИЛОВЕТЕ ОТ ЛОШИЯ КОМУНИЗЪМ НА БАЙ ТОШО. БЛАГОДАРЯ ВИ, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ КУPBИ.

2024.07.19 | 11:59

5
Minimalnata pensia i pod naem .
SOZIAL???

2024.07.19 | 12:00

6
Minimalnata pensia i pod naem .
Sozial sa prirodno bedstvie

2024.07.19 | 12:03

7
Naema i minimalnata pensia sa horata nad 65 godini
Sozial sa prirodno bedstvie

2024.07.19 | 12:05

8
Naema i minimalnata pensia sa horata nad 65 godini Iskat da se samoubiat sdravnata kasa?
Снежко Снежев

2024.07.19 | 12:50

9
Мръсни двулични изроди!
Снежко Снежев

2024.07.19 | 12:50

10
Мръсни двулични изроди!

Добави коментар

Водещи новини